Irak Parlamentosu bütçe değişiklik tasarısının ilk okumasını yaptı

Irak Parlamentosu, Kürdistan Bölgesi'ndeki petrole ilişkin yalnızca 12. maddeyi kapsayan üç yıllık bütçe değişikliğine ilişkin ilk okumasını yaptı.
Irak Parlamentosu Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre parlamentonun bugünkü oturumu süresiz olarak ertelendi.Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, Kurdistan24'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bütçe değişikliğinin ikinci okumasını 28 Kasım 2024 Perşembe günü, oylamasını ise önümüzdeki hafta yapmaya çalışacağız. Geriye kalan tek engel petrol üretiminin maliyeti. Değişiklik yapılması ve oylama sonrasında Kürdistan Bölgesi petrol ihracatının önünde hiçbir engel kalmayacak."
Irak petrol ihracatının ana limanı olan Basra limanı, İsrail nedeniyle ciddi tehdit altındayken, Kürdistan Bölgesi, Irak petrolünün kurtarıcısı olarak görülüyor.
Öte yandan Irak ekonomisi 18 aydan fazla bir süredir Kürdistan Bölgesi'nden ihraç edilen petrolün askıya alınması nedeniyle sıkıntı çekiyor.