İran'dan Irak'a gaz ve elektrik ithalat lisansının süresi doldu

Irak Başbakanı’nın Elektrik İşleri Danışmanı Adil Abdulkerim, İran gazının Irak'a ithalatının durdurulmasının elektrik üretimini olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Adil Abdulkerim, 7 Mart 2025 Cuma günü K24’e yaptığı açıklamada, “İran gazının Irak'a ithalat lisansının süresinin dolması elektrik üretimini olumsuz etkileyecektir, ancak lisansın yenilenmesini umuyoruz.” dedi.
Irak'ta İran gazıyla yaklaşık 8 bin megavat elektrik üretildiğini belirten Abdulkerim, özellikle Irak'ın merkezdeki kesimin elektrik üretmi için büyük ölçüde İran gazına bağımlı olduğunu belirtti.
Adil Abdulkerim, “Lisans en az bir yıl daha uzatılmalı. 2027'den itibaren Irak daha az gaz ithal edebilecek ve daha fazla kendi kendine yetebilen bir ülke haline gelecek.” diye konuştu.
İran gazının ucuz olduğuna işaret eden Abdulkerim, elektrik sorununun çözüme kavuşturulmasının zaman gerektirdiğini aktardı.