Prof. Kızılhan: Kürdistan'daki eğitim seviyesi Almanya'daki eğitim seviyesiyle eşdeğer

Almanya’nın en büyük ve en tanınmış üniversitelerinden biri olan Stuttgart Üniversitesi, bilimsel ve akademik ilişkileri güçlendirme yolunda önemli bir adım atarak, Kürdistan Bölgesi'ndeki Duhok Üniversitesi ile kapsamlı bir iş birliği başlattı.

Bu adım, Stuttgart Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Jan İlhan Kızılhan'ın sekiz yıldan fazla süredir devam ettirdiği çalışmalarla gerçekleştirildi.

Batman yakınlarındaki bir köyde dünyaya gelen Kürt Prof. Kızılhan, iki üniversite arasında köprü kurulmasında önemli rol oynadı. Kızılhan, atılan bu önemli adımı Kurdistan24’e değerlendirdi. 

Kürdistan üniversitelerinde, özellikle Duhok Üniversitesinde eğitim düzeyinin yüksek olmasının, Kürt öğrencilerin yurtdışında eğitim görmesini gereksiz kıldığını söyleyen Kızılhan, Duhok Üniversitesi mezunlarının diplomaları Almanya'da akredite olduğundan herhangi bir sorun yaşamayacağının altını çizdi. 

Duhok Üniversitesinde psikoterapi dahil neredeyse tüm bölümlerde sunulan eğitimin Almanya'dakiyle aynı seviyede olduğunu dile getiren Kızılhan, “Dolayısıyla mezunlar Kürdistan'da kalıp hizmet verebilirler, çünkü özellikle ruhsal hastalıklar, travma ve depresyon alanında yardıma büyük ihtiyaç var.” dedi. 

Jan İlhan Kızılhan’ın aktardığı bilgilere göre söz konusu iş birliği sadece psikolojiyle sınırlı değil, aynı zamanda birçok yeni bilimsel projeyi de kapsıyor. Projelerden biri de Süleymaniye, Erbil ve Duhok'ta yaşayanların iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğinin incelendiği, 60'tan fazla kişinin katıldığı çalışmadır.

Öte yandan Almanya'da Kürt gençlerinin önemli bir kısmı çeşitli alanlarda başarılar elde ediyor. Onlardan biri de Almanya'dan mezun olup şu anda bir şirkette çalışan Halepçeli Hoşi Muxtari.

Hoşi Muxtari, Kürdistan'da okuyup, çalışmanın daha kolay olduğuna ve Almanya ile nitelik açısından hiçbir fark olmadığı görüşüne sahip.

Kürdistan üniversitelerinin Almanya’da üniversitelere çok benzediğini belirterek, “Kürdistan’daki üniversiteleri ziyaret ettim ve yakından gördüm. Bu benim için bir zevk. Üniversiteden mezun oldum ve çalışıyorum, ancak Kürdistan'a dönüp orada çalışmak istiyorum.” dedi. 

 
Fly Erbil Advertisment