İnsan Hakları Komisyonu Lahur Şeyh Cengi'yi ziyaret etti: Sağlık durumu iyi

Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, Süleymaniye’de yaşanan şiddetli çatışmaların ardından tutuklanan Lahur Şeyh Cengi’yi ziyaret ettiği ve durumunun iyi olduğunu belirterek, Lalezar’da yaşanan çatışmalarda 162 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 

Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, 26 Ağustos 2025 Salı günü yaptığı açıklamada, oluşturulan özel komisyonun Süleymaniye’de 21-22 Ağustos’ta yaşanan çatışmalarda tutuklananların bir kısmını ve Lahur Şeyh Cengi’yi ziyaret ettiği aktarıldı. 

Açıklamaya göre heyet, Kani Goma Hapishanesinde Lahur Şeyh Cangi ile bir araya gelerek, kendisine sağlık durumu, konaklama ve alınan tedbirler hakkında sorular sordu. Lahur Şeyh Cangi de sağlık durumunun iyi olduğunu ve özel bir odada tutulduğunu ve ailesiyle görüntülü konuştuğunu söylerken, Kani Goma Hapishanesine götürüldüğünden bu yanan herhangi bir şiddet veya işkenceye maruz kalmadığını ifade etti. 

Lahur Şeyh Cengi’nin davasının yasal süreçle ele alınmasını ve komitenin bunu takip etmesini istediği aktarılan açıklamada, Lahur Şeyh Cengi’nin “ABD, İngiltere ve Fransa temsilcileri ile Kürdistan Bölgesi Hükümetinin önceden bu olayların yaşanacağı konusunda bilgilendirildiğini” dile getirdiği vurgulandı. 

Lahur Şeyh Cengi’nin avukatlarıyla görüşme hakkına sahip olduğu kaydedilirken, bu sorunun yakında çözülmesi ve avukatların ziyaretine izin verilmesinin beklendiği ifade edildi. 

Açıklamaya göre Lahur Şey Cengi, sorgulama sırasında kendisine hiçbir şiddet uygulanmadığını ve sorgu sırasında herhangi bir kamera veya kayıt cihazının bulunmadığını söyledi. 

Heyet daha sonra, Lahur Şeyh Cangi'nin gücüne mensup oldukları bilinen bazı tutuklularla görüştü. Heyetin soruşturmasına göre tutuklu sayısı 162 kişi.

İnsan Hakları Komisyonu, yaşanan olaylarda kayıp olan herkesin yakınlarını bulmak için Süleymaniye İnsan Hakları Bürosuna başvurabileceğini vurguladı.

- Süleymaniye’de yaşananlar

Süleymaniye Mahkemesi 21 Ağustos Perşembe günü Halk Cephesi Başkanı Lahur Şeyh Cengi için yakalama kararı çıkarmıştı. 

Bunun üzerine Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı güçler, Lahur Şeyh Cengi’nin bulunduğu konumun çevresini kuşattı. 

Lalezar Oteli'nde olan Lahur ve kardeşi Polad, teslim olmayı reddetti. Gece saat 03.00’te Lalezar Oteli'nde KYB güçleri ile Lahur Şeyh Cengi’ye ait güçler arasında başlayan çatışmalar 4 saat devam etti.

Sabah saatlerinde Lahur Şeyh Cengi ve kardeşi Polad Şeyh Cengi, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

 
Fly Erbil Advertisment