توپ رواندز، نماد قدرت کوردها

اربیل (کوردستان ٢٤) - شاه محمد، سال ١٨١٣ یک صنعتگر کورد را به نام رجب به فرانسه فرستاد تا ساختن توپ را بیاموزد، وی در مدت کوتاهی بر این صنعت مسلط شد و به رواندز، پایتخت پادشاهی سوران بازگشت.
رجب که در میان کوردها به نام استاد رجب شناخته میشود، بیش از ٢٠٠ توپ ساخت و پادشاهی کورد را به یک نیروی نظامی قدرتمند در قرن هجدهم تبدیل کرد.
سلطنت شاه محمد (١٨١٣ -١٨٣٧ میلادی) بیش از ٢٠ سال به طول انجامید. توپهای استاد رجب نقش کلیدی در توسعه پادشاهی شاه محمد داشتند.

کریکار نوزاد، باستانشناس کورد در اربیل گفت: زمانی که ارتش عثمانی پادشاهی شاه محمد را ویران کرد، تمام توپها را بە داخل دره رواندز انداختند تا بار دیگر به دست کوردها از آن سود نبرند.
طاها شمزینی، اولین شهردار راوندز، در سال ١٩٢٣ عملیاتی را برای یافتن توپها رهبری کرد. تیم او فقط دو مورد را پیدا کردند، اکنون یکی در مرکز رواندز و دیگری در بغداد، مقابل وزارت دفاع گذاشته شده هر دو به نمادهای مقاومت و پیروزی تبدیل شدهاند.
مردم محلی رواندز توپ استاد رجب را بە عنوان نماد یک دولت کوردی میدانند.
آرزو بیجان، معلم تاریخ از رواندز، گفت: زمانی ما کوردها کشوری با ارتش قوی داشتیم. توپ استاد رجب گواه این است که کوردها پادشاه و دولت خود را داشتند و اینجا در رواندز حکومت میکردند. ما در رواندز به این توپ افتخار میکنیم.
از سال ١٩٢٣ تا اواخر دهه ١٩٨٠، این توپ در ماه رمضان، کاربرد دیگری داشت.
نوزاد به یاد میآورد: مردم هنگام غروب در ماه رمضان دور توپ جمع میشدند و یکی از آنها درست قبل از اینکه روزهمان را افطار کنیم، هر روز یک گلوله شلیک میکرد. بعد از شلیک توپ، مساجد برای افطار اذان مغرب می خواندند. مشاهده آن در ماه رمضان فوق العاده بود.
شاه محمد زرادخانههای تسلیحاتی وسیعی داشت و اعزام استاد رجب به فرانسه در آن زمان، آیندهنگری و تفکر استراتژیک شاه را ثابت کرد.
آرزو بیجان گفت: سیاستهای شاه محمد نشان از رهبری قدرتمند و برنامههای بلندمدت وی میباشد. ما میتوانیم از رهبری وی درسهای فراوانی یاد بگیریم. اگر یک پاشاه کورد در آن زمان آنقدر قوی باشد، چرا حالا نه؟ حتی اکنون میتوانیم قویتر باشیم، اما باید استراتژیک فکر کنیم.