جمهوری اسلامی یک دانمارکی و دو شهروند اتریشی-ایرانی را آزاد کرد

اربیل (کوردستان ۲۴)– جمهوری اسلامی ایران، یک دانمارکی و دو شهروند اتریشی-ایرانی را در چهارچوب مبادله بر سر آزادی اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی محبوس در بلژیک، آزاد کرد.
این افراد پنجمین و ششمین زندانیانی هستند که در هفتههای اخیر، در پی رایزنی کشورهای غربی و منطقهای با جمهوری اسلامی ایران، آزاد شده و به اروپا بازمیگردند.
الکساندر دکرو، نخستوزیر پادشاهی بلژیک، روز جمعه دوازدهم خردادماه گفت: امروز یک شهروند دانمارکی و دو شهروند اتریشی-ایرانی با نام کامران قادری و مسعود مصاحب، در پی آزادی و خروج از ایران، به کشور عمان فرستاده شده و اکنون برای پرواز به بلژیک آماده میشوند.
الکساندر دکرو افزود که خودش به دولتهای دانمارک و اتریش اطلاع دادهاست که یک هفته پس از آزادی یک امدادگر بلژیکی توسط تهران، اکنون این سه تن نیز آزاد شدهاند.
جمعه پنجم خرداد، اولویه واندهکاستیل بلژیکی که برپایه اتهام جاسوسی، بیش از ۴۶۰ روز را در ایران زندانی بود، در ازای رهایی اسدالله اسدی، یک دیپلمات ایرانی که به اتهام توطئه برای انجام عملیات تروریستی، در بلژیک محکوم شدهبود، از زندان دستگاه قضایی رژیم حاکم بر ایران آزاد شد و به بروکسل بازگشت.
اکنون کامران قادری، مسعود مصاحب و شهروند دانمارکی که هویتش تاکنون اعلام نشدهاست، در راستای همین تبادل با پرواز عمان-بلژیک در فرودگاهی که اولویه واندهکاستیل یک هفته پیش از هواپیما پیاده شدهبود، فرود میآیند.
کامران قادری، یک تاجر ایرانی-اتریشی، است که در ژانویه ۲۰۱۶ بازداشت و در پی محاکمهای که سازمان عفو بینالملل آنرا «بهشدت ناعادلانه» خواند، به اتهام «همکاری با کشورهای متخاصم» به گذراندن ۱۰ سال زندان محکوم شد.
مسعود مصاحب، دیگر شهروند ایرانی-اتریشی، نیز در ژانویه ۲۰۱۹ بر پایه اتهام «جاسوسی برای اسرائیل و آلمان» توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی بازداشت و به ۱۰ سال زندان محکوم شد. او که مبتلا به سرطان است، در نوامبر ۲۰۲۲ بهواسطه مرخصی پزشکی از بند رها شد، اما اجازه ترک ایران را نداشت.
شهروند دانمارکی آزادشده نیز، به گفتهی نخستوزیر بلژیک، در نوامبر ۲۰۲۲ در ایران، در حاشیهی تظاهراتی که برای «حقوق زنان» برپا شد، بازداشت شده بود.
در همین راستا، الکساندر شالنبرگ، وزیر امور خارجه اتریش، ضمن تشکر از «بلژیک» گفت که آزادی این زندانیان، نتیجه «سالها تلاش دیپلماتیک» برای آزادی آنها بوده است.
بیست و ششم اردیبهشتماه ۱۴۰۲ حکومت ایران بنژمن برییر شهروند فرانسوی و به رنار فیلان، شهروند فرانسوی-ایرلندی را نیز بر پایه آنچه «مسائل بشردوستانه» خواندهشده، آزاد کرده بود. این دو زندانی پیشتر توسط وزارت امور خارجه فرانسه، بهعنوان «گروگان دیپلماتیک» توصیف شدهبودند.
با وجود آزادی این افراد، دستکم دوازده شهروند غربی دیگر «سیامک نمازی و مراد طاهباز، ایرانی-آمریکایی، مهران رئوف، ایرانی-بریتانیایی، ناهید تقوی و جمشید شارمهد، آلمانی-ایرانی، سسیل کولر، ژاک پاریس، لوئی آرنو فرانسوی و یک شهروند دیگر از این کشور، احمدرضا جلالی، ایرانی-سوئدی، سانتیاگو سانچز کوگدور، شهروند اسپانیا و یک اروپایی دیگر که نامش فاش نشده است» همچنان در زندانهای جمهوری اسلامی ایران در بند هستند. فریبا عادلخواه، یک فرانسوی ایرانیتبار نیز در اوایل سال جاری میلادی آزاد شد، اما اجازه خروج از کشور را ندارد.
/ا.م