روزنامهنگاران عراقی موفقیت چهارسالهی کابینهی نهم دولت اقلیم کوردستان را میستایند
اربیل(کوردستان٢۴)- کابینهی نهم دولت اقلیم کوردستان امروز یکشنبه ١٨ تیرماه ۱۴۰۲ چهار ساله شد. این کابینه به ریاست مسرور بارزانی با چالشهای متعددی مواجه شده است که دولت با درایت کامل از عهدهی همهی این چالشها بر آمده است.
پس از گذشت فعالیت چهارسالهی موفقیتآمیز کابینهی نهم دولت اقلیم کوردستان به ریاست مسرور بارزانی که در این مدت با چالشها و مشکلات عدیدهای مواجه بود، بسیاری از تحلیلگران روزنامهنگاران عرب به بررسی مشکلات و موفقیتهای این کابینه پرداختهاند که در اینجا به نقل نقطهنظرت دو تن از روزنامهنگاران عراقی میپردازیم.
جمعی از روزنامهنگاران، نویسندگان و تحلیلگران سیاسی عرب و عراق نظرات خود را در مورد کابینهی نهم اقلیم کوردستان به ریاست مسرور بارزانی بیان کرده و از موفقیتهای مسرور بارزانی در ادارهی کابینه سخن گفته و معتقدند دستاوردهای وی بسیار زیاد و ارزشمند هستند.
علی بیدر، نویسنده و تحلیلگر عراقی، در مقالهای مطبوعاتی در وبسایت White House ın arabıc تحت عنوان «دولت مسرور بارزانی، پیروزی دستاوردها بر چالشها» به موفقیت آن اشاره کرد نوشت که موفقیتهای کابینه نهم فراتر از انتظارات آنان است و در سطح اقلیم کوردستان عراق و جهان هم کمنظیر هستند.
به گفتهی علی بیدر «محیط سیاسی در عراق برای موفقیت حتی هیچ تجربهای که با همهی چالشهای دشوار دستوپنجه نرم کند، مساعد نبوده است.» وی گفت: " در کنار واقعیتی که اوضاع سیاسی عراق در آن قرار دارد، اقلیم کوردستان در میان چالشهای گونانی که منافع سیاسی اقلیم کوردستان را حصر کرده و این وضعیت هیچگاه در راستای پیروزی کابینهی نهم نبوده، این کابینه به پیشرفتهای خود ادامه داده است.
بیدر گفت که نخستوزیر مسرور بارزانی در فرآیند دولت از میراث خانوادهی اصیل و مبارز خود حراست میکند. این میراث بزرگ هم وی را در مقابل مسئولیتهای قرار میدهد که باید در ادامهی مکتب خانوادهی مبارزش بر عهده گرفته است.
این نویسنده و تحلیلگر عراقی میگوید: بین ۱۰ ژوئیه ۲۰۱۹ تا ۱۰ ژوئیه ۲۰۲۳ که با مدت چهار سال فعالیت کابینهی نهم است. این کابینه با چالشهای اقتصادی بسیاری روبهرو شد. بیش ٣٠ میلیارد دلار بدهی انباشته شده، روابط پیچیدهی اربیل و بغداد در زمینهێ مسائل سیاسی مربوط به سیاست نفتی اقلیم کوردستان، شیوع ویروس کرونا و علاوه بر این مشکلات اختلافات بین حزب دمکرات کوردستان و اتحادیهی میهنی اپوزیسیون کوردستان و همچنین قطع بودجهی اقلیم کوردستان توسط دولت فدرال که در کنار مشکلات و بحرانهای دیگر، تداوم دولت اقلیم کوردستان را تهدید میکرد و با این ظرفیتهای محدود خروج از این بحران آسان نبود. بیدر معتقد است که اراده و اصرار مسرور بارزانی دو عامل اصلی برای عبور از همهی این مشکلات و چالشها بود.
بیدر معتقد است که اقلیم کوردستان به لطف سیاست محکمی که مسرور بارزانی در کابینهی خود دنبال کرد، اکنون به صحنهای بزرگ برای پیشرفت و شکوفایی در همهی زمینههای سیاسی، اقتصادی، آموزشی، فرهنگی و ورزشی و بشردوستانه تبدیل شده است تا جایی که کوردستان به نمونهای بسیار موفق برای همزیستی مسالمتآمیز اقلیتهای قومی و مذهبی تبدیل شده است.
سیف شمس دیگر نویسندهی عرب در مقالهای با عنوان «دولت مسرور بارزانی در مواجهه با چالشها» که در وبسایت گاردین منتشر شد، به چالشها و مشکلاتی پرداخته که هیچکدام از کابینههای قبلی با آن مواجه نشدهاند، اما بااینحال مسرور بارزانی توانسته است پیروزیهای خود را بر چالشها تحمیل کند.
سیف شمس معتقد است بدهی هنگفتی که بر دوش اقلیم کوردستان افتاد یکی از مهمترین چالشهای پیش روی کابینه نهم بود. بهطوری که وجود اینهمه بدهی ثبات اقلیم را تهدید میکرد، بنابراین کابینهی مسرور بارزانی بر کاهش حجم بدهیها تمرکز کرد. به میزانی که بدهی از ۳۲ میلیارد دلار به ۲۸ میلیون دلار کاهش یافت و در نتیجه تعادل مناسبی برای پرداخت حقوق کارکنان دولت ایجاد شد، زیرا قبلاً دولت نمیتوانست بهراحتی حقوق کارکنان خود را پرداخت کند و مجبور بود از سیستم پسانداز پیروی کند. این سیستم هم نوعی پس انداز است که بین دولت و کارمندان تنش ایجاد کرده بود.
چهار سال از تشکیل کابینه نهم اقلیم کوردستان به ریاست مسرور بارزانی میگذرد، اما با وجود موانع مختلف، کابینه کار چهار ساله خود را با موفقیت به پایان رسانده است. نظرات و ارزیابی علمی و واقعبینانه خود را از هیئت دولت بیان کردهاند نخستوزیر شد.
/ا.م