پوتین با اسد دیدار کرد

"در بحبوحه درخواست‌ها برای کاهش تنش بین ترکیه و سوریه"
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه در جریان دیدار در کرملین. مسکو ٢٤ جولای ٢٠٢٤ – عکس: ای اف پی
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه در جریان دیدار در کرملین. مسکو ٢٤ جولای ٢٠٢٤ – عکس: ای اف پی

اربیل (کوردستان٢٤)- ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در بحبوحه درخواست‌ها برای میانجی‌گری روسیه برای کاهش تنش‌ بین ترکیه و سوریه، با بشار اسد، همتای سوری خود، در مسکو گفت‌وگو کرد.

گفت‌وگوهای دو طرف در روز چهارشنبه ٢٤ جولای، اولین گفت‌وگو از مارس ٢٠٢٣ بود و پس از آن صورت گرفت که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، احتمال برگزاری یک نشست سه‌جانبه برای بحث در مورد عادیسازی روابط بین آنکارا و دمشق را مطرح کرد.

پوتین، در سخنانی که امروز پنجشنبه از تلویزیون دولتی پخش شد، نگرانی‌های خود را در مورد وضعیت خاورمیانه که به گفته او "در حال تشدید تنش است" ابراز کرد.

مسکو، مهم‌ترین متحد سوریه است که به طور موثری دولت اسد را از طریق مداخله نظامی خود در سال ٢٠١٥ طی یک جنگ داخلی، نجات داد.

پوتین، گفت:"من بسیار علاقه‌مندم که نظر شما در مورد چگونگی پیشرفت اوضاع در منطقه را به طور کلی بدانم. متاسفانه، این وضعیت در حال تشدید است، ما این را می‌بینیم. این به طور مستقیم به سوریه مربوط می‌شود."

اسد، گفت که سفر او به مسکو فرصتی "بسیار مهم" برای گفت‌وگو درباره "رویدادهایی است که امروز در کل جهان و منطقه اوراسیا در حال وقوع هستند."

در این اظهارات تلویزیونی هیچ کدام از ترکیه یا درگیری در سوریه نامی نبردند.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین از بیان اینکه آیا دیدار احتمالی پوتین، اردوغان و اسد در مذاکرات خصوصی مورد بحث قرار گرفته است یا خیر، خودداری کرد.

او روز پنجشنبه به رسانه دولتی روسیه، گفت:"وضعیت منطقه در یک زمینه گسترده مورد بحث قرار گرفت."

"بهبود روابط"

هدف ترکیه در ابتدا سرنگونی رژیم اسد بود، در حالیکه که درگیری‌های سوریه با سرکوب خشونت‌آمیز اعتراضات مسالمت‌آمیز در سال ٢٠١١ آغاز شد.

ترکیه، سپس از شورشیانی که خواستار برکناری اسد بودند، حمایت کرد و اردوغان نیز رئیس‌جمهور سوریه را "قاتل" نامید.

با اینحال، با بازپس‌گیری قلمرو دمشق، اردوغان مسیر خود را تغییر داد و اخیرا پیشگیری از آنچه در سال ٢٠١٩ "کریدور ترور" در شمال سوریه خواند، را در اولویت قرار داده است.

از سال ٢٠٢٢، مقامات ارشد سوری و ترکیه، برای گفت‌وگو با میانجیگری روسیه، با یکدیگر دیدار کرده‌اند.

اردوغان، گفته است که می‌تواند در روابط با اسد تجدیدنظر کند و دولت او در تلاش است تا بازگشت امن و داوطلبانه آوارگان سوری را تضمین کند.

اردوغان، در اجلاس منطقه‌ای در قزاقستان در اوایل ماه جاری، گفت:"اکنون به نقطه‌ای رسیده‌ایم به محض اینکه بشار اسد گامی در جهت بهبود روابط با ترکیه بردارد، همین رویکرد را به او نشان خواهیم داد."

در یک درگیری پیچیده چندجانبه، ترکیه از سال ٢٠١٦ مجموعه‌ای از حملات را در سوریه آغاز کرده است که شبه‌نظامیان کورد، جهادگران گروه دولت اسلامی – داعش و نیروهای وفادار به اسد را هدف قرار داده است.

نیروهای طرفدار ترکیه در سوریه، اکنون دو نوار وسیع از خاک را در امتداد مرز، تحت کنترل دارند.

مسکو روابط پیچیده، اما به طور کلی عمل‌گرایانه و گرم با ترکیه عضو ناتو دارد و پوتین و اردوغان مرتبا با هم صحبت می‌کنند.

تحلیلگران می‌گویند که هر گونه نزدیکی میان ترکیه و سوریه، به دلیل مجموعه مسائل پیچیده بین دو طرف، احتمالا تدریجی خواهد بود.

خبرگزاری فرانسه. ب.ن