بازارهای سهام جهانی بهشدت دچار سقوط شد
اواخر هفتهی گذشته، در پی گزارش غیرمنتظره در مورد بازار کار ضعیف در آمریکا به ترس از رکود در ایالات متحده و در نتیجه کاهش قابلتوجه رشد اقتصاد جهانی دامن زد و باعث سقوط شدید بازارهای سهام شد.
به گزارش دویچهوله به نقل از خبرگزاری آلمان، فعالان بازار بر این باورند که این احتمال وجود دارد که بانک مرکزی ایالات متحده زمان مناسب برای کاهش نرخ بهره را ازدستداده و احتمالاً نرخ بهره را دیرهنگام کاهش داده است.
خبرهای بد در مورد شاخص رشد اقتصادی که مدتی پیش به دلیل افزایش امید به کاهش نرخ بهره مثبت تلقی میشد، اکنون به عنوان خبری بد تلقی میشود، زیرا به ترس از رکود دامن زده است. از منظر ژئوپلیتیکی، این وضعیت با حملهی احتمالی ایران به اسرائیل، همچنان بسیار متشنج است.
علاوه بر دادهها در مورد بازار کار ضعیف ایالات متحده، اخیراً ارقام سهماههی ناامیدکنندهای از بخش سابقاًَ پررونق فناوری آمریکا نیز اضافه شده است. به گفته خردهفروشان، تبلیغ پیرامون موضوع روند روبهرو رشد رونق هوش مصنوعی (AI) ممکن است بیش از حد بوده باشد. به دنبال گزارشی مبنی بر به تعویقانداختن عرضه تراشههای هوش مصنوعی جدید شرکت "انویدیا" (Nvidia) به دلیل بهاصطلاح نقصهای طراحی، امروز دوشنبه، شاخص سهمهای فناوری در بورسهای آسیایی ضربه دیدند.
"انویدیا" یکی از ذینفعان اصلی موضوع پررونق هوش مصنوعی بود که اخیراً نیروی محرکه رشد عمومی بازار سهام تلقی میشد.
یوخن اشتانزل، تحلیلگر از شرکت معاملات بورس "سیامسی مارکتس" نوشت: «سرمایهگذاران در حال حاضر با دو واقعیت ناخوشایند روبرو هستند. ازیکطرف، توسعه و رشد هوش مصنوعی با هزینههای هنگفتی همراه است که سودها را کاهش میدهد و ناگهان ارزشگذاری بالای سهام را اغراقآمیز نشان میدهد و از سوی دیگر، سیاستهای پولی محدودکننده بانک مرکزی اروپا و بانک مرکزی آمریکا در حال حاضر تأثیر خود را گذاشته است.»
در اروپا، سیر نزولی شاخصهای بازار بورس از صبح امروز دوشنبه آغاز شد. شاخص بورس آلمان "داکس" (DAX) به طور موقت حدود سه درصد کاهش یافت و به سمت مرز ۱۷ هزار واحد حرکت کرد. زیان برای شاخص منطقه یورو EuroStoxx 50 به همین ترتیب بالا بود.
در ایالات متحده، معاملات آتی شاخص سهام فناوری نزدیک ۱۰۰ در روز دوشنبه، دوباره حاکی از کاهش حدود چهار درصدی بود. این فشارسنج ترس از سال ۲۰۲۰ بدین سو بیسابقه بوده است.
کاهش قیمت سهام در اروپا در مقایسه با Nikkei 225 ژاپن که در روز دوشنبه بیش از دوازده درصد کاهش قیمت داشت، تقریباً ناچیز است. ازآنجاییکه شاخص بورس پیشرو توکیو در حال حاضر بیش از ۲۰درصد از رکوردی که در ماه ژوئیه به آن رسیده بود، ازدستداده است، معاملهگران بازار سهام در مورد بازار نزولی صحبت میکنند. این بدان معنی است که بدبینی بر بازار سهام حاکم است و با کاهش قیمت نمود بیشتری مییابد. افزایش قابلتوجه اخیر در ارزش "ین"، واحد ملی پول ژاپن، تأثیر عمدهای بر قیمت سهام شرکتهای ژاپنی داشته که وابسته به صادرات هستند.
برخلاف اروپا و ایالات متحده، کاهش نرخ بهره در ژاپن موضوعیتی ندارد. بانک مرکزی ژاپن بهاحتمال زیاد میتواند نرخ بهره را افزایش دهد.
این واقعیت که سرمایهگذاران در هر دو سوی اقیانوس اطلس از سرمایهگذاریهای پرخطر در ابتدای هفته اجتناب میکنند را میتوان با نگاهکردن به ارزهای دیجیتالی که معامله با آنها فعالیتی سودآور و بسیار سوداگرانه تلقی میشوند، مشاهده کرد.
ببیتکوین همچنان ارزش زیادی را از دست داد. قیمت این قدیمیترین و شناختهشدهترین رمزارز در پلتفرم معاملاتی بیتاستمپ به زیر ۵۰ هزار دلار و به پایینترین سطح خود از ماه فوریه بدین سو رسید. علاوه بر بیتکوین، سایر ارزهای دیجیتال نیز به سبب عرضه زیاد تحتفشار شدید قرار داشتند و از بهایشان کاسته شد.
واحدهای پولی که امن تلقی میشدند، مانند ین ژاپن و فرانک سوئیس، از عدم اطمینان زیاد در بازارهای مالی سود بردند. دلار آمریکا به سطح ۰،۸۴۴۸ فرانک سوئیس سقوط کرد. این پایینترین سطح از ماه ژانویه بدین سو بوده است. اوراققرضه دولتی آلمان که امن تلقی میشدند، همچنان مورد تقاضا بودند... ارزش نوسان آمیز طلا روز دوشنبه در حدود ۲۴۲۲ دلار آمریکا در هر اونس (حدود ۳۱.۱گرم) باقی ماند. در اواسط ماه ژوئیه، قیمت طلا به رکورد ۲۴۸۳ دلار رسیده بود.