ظریف: کشورهای اروپایی حتی به یک تعهدشان هم عمل‌نکرده‌اند

کشورهای اروپایی از تصمیم ایران برای ازسرگیری فعالیت‌های هسته‌ای‌اش در تأسیسات فردو شدیداً ابراز نگرانی کردند

اربیل (کردستان۲۴)- محمدجواد ظریف، وزیر خارجه‌ی ایران، در توییتی که روز سه‌شنبه، ۲۱ آبان، منتشر کرد خطاب به وزرای خارجه‌ی آلمان، بریتانیا و فرانسه انتقاد کرد که "فقط یک تعهد را نشان دهید که در ۱۸ ماه گذشته به آن عمل کرده‌اید".

این درخواست ظریف واکنشی به تهدید این سه وزیر خارجه‌ی اروپایی است که روز دوشنبه در بیانیه‌ای از تصمیم ایران برای ازسرگیری فعالیت‌های هسته‌ای‌اش در تأسیسات فردو "شدیداً ابراز نگرانی کردند" و از تهران خواستند مفاد برجام را رعایت کند یا علیه تهران اقدام می‌کنند.

این کشورها همچنین تهدید کرده‌اند که در صورت ادامه این روند، همه مکانیسم‌ها ازجمله "مکانیسم حل مسائل مربوط به اجرای تعهدات ایران در برجام" را مدنظر قرار دهند.

مقام‌های جمهوری اسلامی می‌گویند اروپایی‌ها ۱۱ تعهد درباره‌ی فروش نفت ایران و بازگشت پول آن، سرمایه‌گذاری در ایران،‌ حمل‌ونقل و هوانوردی و کشتیرانی داده‌اند، ولی به این وعده‌ها عمل‌نکرده‌اند.

وزیر خارجه‌ی ایران همچنین مقام‌های اروپایی را به "دفع‌الوقت" متهم کرده و نوشت که ایران "در حال استفاده از پاراگراف ۳۶ برجام" است.

جمهوری اسلامی ایران از اردیبهشت امسال، با استناد به این بند از برجام، از تعهداتش درزمینه‌ی سطح غنی‌سازی، افزایش ذخایر اورانیوم، به‌کارگیری سانتریفیوژهای پیشرفته و راه‌اندازی سایت فردو عدول کرده است.

مقام‌های اروپایی می‌گویند که اقدامات ایران "با برجام ناسازگار" است و تلاش‌های این کشورها را برای کاهش تنش‌ در منطقه‌ی خاورمیانه "به نحوه فزاینده‌ای" دشوار کرده است.

ابزار مکانیسم که این سه کشور و اتحادیه اروپا روی آن تأکید کرده‌اند دربند ۳۷ برجام گنجانده‌شده است و «مکانیسم ماشه» نیز خوانده می‌شود.

بر اساس این بند، در صورت نقض پایبندی ایران به برجام، قدرت‌های جهانی به‌طور خودکار می‌توانند تمام تحریم‌های بین‌المللی گذشته علیه تهران را فعال کنند.

اگر هر یک از سه کشور اروپایی امضاکننده توافق اتمی (بریتانیا، آلمان و فرانسه) به این نتیجه برسند که ایران این توافق را نقض کرده است آنها می‌توانند روند بررسی اختلاف را به جریان بیندازند که ظرف مدتی کمتر از ۶۵ روز این مسئله به شورای امنیت ارجاع داده خواهد شد و این نهاد ممکن است ازسرگیری سریع تحریم‌ها علیه ایران را تصویب کند.

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران بارها گفته‌‌اند که کشورهای اروپایی باقیمانده در برجام باید منافع اقتصادی تهران در این توافق را برآورده سازند تا برجام باقی بماند.

/ا.م