Batman Petrolspor ne yapmak istiyor

Kurd24

Yukardaki sorunun iki ve mutlak bir cevabı var; birincisi ya maçın taleplerine göre bir oyun planlayacaksınız ya da ikinci oyun taleplerine göre bir oyun planına sadık kalacaksınız. Petrolspor stratejik olarak tercihini ya maçtan yana yapacak ya da oyundan yana. Çorumspor maçında Petrolspor’un oynamak istediği oyun, bu bakımdan tercihsiz melez ve oluruna ne gelirse oyunuydu; kusura bakmayın ama bu karanlıkta el yordamıyla yürümeye benziyor. Petrolspor’un amacı şampiyon olmak ise, her maçın talebine göre pragmatist bir yaklaşımla saha çıkması mümkün ve anlaşılır bir şeydir. Ama bu tercihin de olmazsa olmazları var; ilki, geliştirilmiş bir oyun ve bu oyunu oynamakta ustalaşmış oyuncu gurubuna sahip olmadan olmaz. Şampiyonluk hedefiyle hareket eden bir takım, rakiplerine göre bitmiş, tamamlanmış bir üründür. Dolayısıyla her maça rakip analiziyle çıkabilir. Çünkü sonuçta önemli olan şampiyonluk için ihtiyaç duyulan puan veya puanların toplanmasıdır. Açık ki bu şampiyonların oyundur ve bu oyunu oynamak hiç de basit değildir.

İkincisi oyunun taleplerine göre bir plan yapmak; bunun anlamı şudur: Oynamak istediğiniz bir oyun vardır ve bu oyunu her maçta geliştirmek istiyorsunuz. O zaman bu oyunun talep ve disiplinine göre pozisyon alırsınız. Türkiye’de Süper Lig dahil hiçbir takımın maçın taleplerine göre oyun ve plan yapma yeteneği yoktur çünkü Türk futbol pratiği ve yeteneği böyle çok yönlü ve her hafta değişkenlik gösteren bir oyunu oynamaya uygun değildir. Bu başka bir şey ve başka bir seviyedir.

En kötüsü de bütün bunların farkına varmadan, tercih yapmadan maçlara çıkmaktır. Bu aslında işi Allah’a havale etmektir. Açıkçası Çorumspor karşısındaki Batman Petrolspor’un durumu tam da böyleydi. Bu satırları açık bir yenilgi sonrası kaleme aldığımı sanmayın. Yazdıklarımın skorla bir ilgisi yok. Her maçta ilginç skorlar ortaya çıkar. Bu yazı doğrudan doğruya Petrolspor’un oynamak istediği oyunu anlamaya çalışmakla ilgilidir.

Petrolspor, Çorumspor deplasmanında defansif bir tercihle mi oynadı? Hiç sanmıyorum. Niyet böyle olabilir ama oyun bunu teyit etmedi. Defansif strateji, kendi kalenin önünde çadır kurmak değildir. Defansif strateji rakibi kaleden uzak tutmaktır. Oysa top Çorumspor’a geçtiği her atakta Petrolspor geriye doğru koşular yaptı. Yani rakibin kaleye daha çabuk ve daha garantili gelmesi için adeta altın tepside onlara ihtiyaç duydukları boş alanlar yarattı.

Defansif strateji, her şeyden önce alan daraltan bir stratejidir. Hem geriden ileri çıkarak oyunun boyunu kısaltmak hem de topun olduğu bölgede üçlü dörtlü presler yapmaktır. Defansif oyunda öncelik defansif görevlerdedir. Fırsat ve an bulunduğunda o an ve fırsatlar hücum için değerlendirilir. Böyle bir oyun anlayışında birinci bölge oyuncularıyla ikinci bölge oyuncuları rakip hücumdayken bitişik oynarlar. Amaç hem alanı kontrol etmek hem de topun olduğu bölgeye rakipten bir fazla oyuncu göndermek. Bu anlayış rakibi oynatmama üstüne kuruludur.

Petrolspor ne yaptı? Geriye yaslandı ve rakibin kenarlara kadar inmesine izin verdi ve oradan gelen toplarla golleri kendi kalesinde gördü. Koridorlar kademeli olarak kapatılmadığı için rakip elini kolunu sallaya sallaya kanatları işgal etti ve ortaya kesilen toplardan goller üretti.

Orta saha, Ebu Sıddık’a emanet edilmiş gibiydi. Bu oyuncu oyunun iki yönünü oynayamadığı gibi, sanki orta sahada ondan başka kimse yokmuş gibi, kendi oyun oynama iştahına yenik düştü. Aklı başında birileri bu oyuncuyla sıkı bir konuşma yapmalı; ayak içleri temiz bir oyuncu, driplingleri de fena değil ama oyun bundan ibaret değil ki. Oyun her şeyden önce diğer oyuncu arkadaşlarını oyuna sokmaktır. Üstelik driplinglerinin zamanlaması da yanlış. Ezbere driplingler rakip defansın dengesini bozmak için başvurulan bir vasıtadır. Amaç da final vuruşu yapacak olan oyuncu ya da oyunculara zaman ve vuruş anı kazandırmaktır. Ebu Sıddık rakip eksiltmeyi kendi başına iş ve oyunculuk sanıyor. Oysa bir tek pasla beş oyuncuyu oyundan düşürüp eksiltmek her zaman mümkün.

Petrolspor’un hücum planı da öngörüsüz ve plansızdı. Söz gelimi sağ kanattan nasıl hücum edileceği, topun nereye taşınacağı hiç belli olmadı. Aynı şeyleri sol kanat ve merkez göbek hücum girişimleri için de söylemek mümkün.

Hoca ben kontra bir plan yapmıştım diyebilir. Tamam eyvallah peki ama neden bu kontra planının emarelerini hiç göremedik? Kontra plan sağlam geçiş oyunu olmadan mümkün mü? Hayır değil. Peki basit bir soru: Petrolspor hangi bölgede direnç merkezi inşa edip, oradan kaptığı toplarla geçiş oyununu uyguladı?

Listeyi uzatabilirim. Ama şunu söylemeliyim, Batman Petrolspor’un yerleşik, uygulanabilir basit bir oyun planına ekmek su kadar ihtiyacı var. Ve eğer Petrolspor bu ligde etkili olmak istiyorsa, oyunun temposunu da bir üst seviyeye taşımalıdır. Bu yavaş ve gevşek oyundan bir şey çıkmaz.

 

*kurdistan24.net/tr’de yayımlanan yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Yazılar K24 Medya’nın kurumsal bakışıyla örtüşmeyebilir. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir