KDP’nin 14. Kongresi’nin bütün Kürtler için tarihi önemi ve beklentiler

Kurd24

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) 14. Kongresi 3 Kasım 2022 tarihinde başladı. 13. Kongre, 2010 yılında yapılmıştı. Irak ve Kürdistan’daki olağanüstü koşullar, 14. Kongrenin yapılmasını engelledi. Bu da KDP için oldukça önemli bir eksiklik olarak gündemdeydi. Bütün Kürtlerin de merakla KDP’nin yeni kongresini yapmasını beklemekte olduğu da bilinmekteydi. Biliniyor ki KDP, misyonu itibarıyla Kürdistan’ın bütün parçalarındaki ve dünyadaki Kürtlere yol göstericilik, öncülük yapan, pusula görevi gören tarihi bir partidir. Bundan dolayı da bütün kongreleri, 14. Kongresi de bütün Kürtler için önemlidir.

KDP’nin 14. Kongresi’nde Kürdistan Başkanı ve KDP’nin Genel Başkanı çok önemli bir konuşma yaptı. Konuşmasında KDP’nin, Kürdistan halkının hizmetinde olan, Kürdistan’ın bağımsızlığı ve Kürt halkının özgürlüğü için mücadele eden, bütün zorluklara rağmen önemli sonuçlar elde eden parti olduğunun altını çizdi. Şahıs olarak kendisinin de bu partinin üyesi ve yönetici olmasından dolayı gurur duyduğunu ifade etti. Aynı zamanda KDP vasıtasıyla her zaman Kürt milletinin hizmetinde olma şansını elde ettiği için çok mutlu olduğunu; Kürdistan’da ve partideki bütün görevlerinin en belirleyicisinin kendisi için Pêşmergelik olduğunu konuşmasında her zamanki ifadesini de kullandı. Bu açıklaması tam anlamıyla Mesud Barzani’nin toplumsal, milli, savaşçı liderliğini kişiliğini ifade eden ve güven verici bir kavramlaştırmaydı.

Kongrenin birinci günü Kürdistan Başkanı Mesud Barzani KDP Genel Başkanı olarak seçildi. Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakanı Mesrur Barzani de Genel Başkan Yardımcıları olarak seçildiler.

Kürdistan Başkanı’nın tüm Kürtlerin, Irak’taki halkların, Kürdistan’daki farklı milli toplulukların, din ve mezhebi toplulukların, dünyanın güvendiği bir kişi olmasından dolayı KDP Genel Başkanı olarak seçilmesi sevindirici olduğu gibi, büyük destek de gördü. Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin yeniden KDP Genel Başkanı olarak seçilmesi bütün Kürdistan parçalarındaki halkımıza, Kürdistan Bölgesi’ne, onun liderliğinden beklentisi olan herkese hayırlı ve uğurlu olsun. Yolu açık olsun. Her zaman partisiyle ve arkadaşlarıyla birlikte başarılı olsun.

KDP Genel Başkan Yardımcılıklarına seçilen kişiler de Kürtler tarafından sevilen, önemli tarihi görevler yürüten iki değerli insan, onlara da başarılar diliyorum. Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani çok ağır sorumlulukları olan bir makamda olmalarından dolayı, onların yerine partide tecrübeli, yeterli ve yetenekli olan parti üyelerinin seçilmesi hem parti için ve hem de Kürdistan Bölgesi’nin çıkarları açısından önemli olacaktı.  

                                        *****

KDP’nin 14. Kongresi 12 yıl sonra gerçekleştiğinden, çok önemli ve değerlidir. Kongre delegeleri, dünyada yeni soğuk savaş koşullarını, Kürdistan Bölgesi’nin stratejik sorunlarını, Kürdistan siyasi partilerinin ilişkilerini, Irak Federal Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında var olan önemli sorunları, Kürdistan Bölgesi’nin karşı karşıya kaldığı dış saldırıları, partinin yeniden yapılması sorunlarını tartışmak, bu temel konularda kararlar almak gibi bir sorumlulukla karşı karşıyadırlar.

Çok açık ki, KDP’nin 14. Kongresi’nde alınacak kararlar, Kürdistan’ın dört parçasında, dünya Kürtleri arasında, Kürdistan Bölgesi’nde, Irak’ta, Irak’ta önemli ağırlığı ve hesabı olan dünya devletleri, uluslararası güçler tarafından merakla beklenmektedir.

KDP, 1946 yılında milli ve efsanevi lider Mustafa Barzani ve arkadaşları tarafından kuruldu. Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin doğumunun da partinin kuruluş günü olması, çok önemli bir rastlantı oldu. Parti kurulduğu zaman, Kürdistan Mahabad Cumhuriyeti’nin kuruluşu ilan edilmişti. Kürtler Kürdistan’ın doğu parçasının bir bölümünde devlet, egemen, iktidar konumundaydılar.

Irak KDP, İran KDP’den sonra kuruldu. Sadece aynı isimle kurulmadı, İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin zihniyetini, program anlayışını ve hukukunu da benimseyerek kuruldu. İki partinin, ikiz kardeşler olduğunu söyleyebiliriz.

KDP kurulduğu zaman, milli lider Mustafa Barzani, Kürdistan’ın doğusunda, Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nde genelkurmay başkanlığı, Kürdistan devletinin askeri koruyuculuğunu yapıyordu. Bundan dolayı partinin kuruluş kongresi olan birinci kongresine katılamadı. Onun yokluğunda partinin genel başkanlığına seçildi.

Kürdistan Cumhuriyeti’nin uluslararası ihanetler sonucu yıkılmasından sonra, İran KDP gizli koşullarda çalışmasını sürdürdü. Irak KDP de Irak’ta gizli koşullarda çalışmasını sürdürüyordu. Milli lider Mustafa Barzani ve arkadaşları da Sovyetler Birliği’nde mücadelelerini devam ettiriyorlardı. Her iki parti diğer Kürdistan parçalarından da yakından izleniyorlardı ve onlardan etkileniyorlardı. Onlar gibi parti kurmaya çalışılıyordu. Kürdistan’ın batısında Mustafa Barzani ve arkadaşlarının Sovyetler Birliği’nden dönüşünden bir yıl önce 1957’de Kürdistan’ın kuzeyinde 1965 yılında KDP’ler kuruldu.   

Milli lider Mustafa Barzani’nin öncülüğünde 1961 yılında Eylül Devrimi’nin geliştirilmesi, 11 Mart 1970’te Kürdistan Otonomisinin kuruluşunun Irak Baas rejimi tarafından mecburi olarak kabul edilmesi, Kürtlerin zaferi olmakla kalmadı, Kürtler arasından hem örgütsel anlamda ve hem de milli anlamda birliğe yol açtı. Kürdistan Otonomisinin kuruluşuyla birlikte Irak KDP öncü rolünü kavuştu. O tarihten sonra Irak KDP’nin mücadelesi, öncülüğü, yol göstericiliği her zaman önemli oldu. Günümüze kadar Kürdistan Bölgesi’nin önemli kurucu iradelerinden biri olmasıyla zirveye ulaştı. Bundan dolayı KDP’nin 14. Kongresi Kürtler için tarihi önemdedir. Bütün Kürtlerin 14. Kongre delegelerinden beklentileri hayati önemdedir.  Kürtlerin geleceğini tayin edecek niteliktedir.

KDP’den umudu olan tüm Kürtler;

1-Kongre delegelerinin, Kürdistan’ın dört parçasının ilişkilerinin ne olacağı, hukuki, siyasi ilişkilerin sınırının tayin edilmesi konusunda alacağı kararları beklemektedir.

2-Irak’ta federal sistemin demokratik işlerlik kazanması için alacağı kararları beklemektedir.

3-Irak’ta ve Kürdistan Bölgesi’nde demokrasinin gelişmesi ve kurumlaşması için yapılacaklar konularda alınacaklar kararları beklemektedir.

4-Irak federal devletinde, anayasa ihlallerinin durdurulması için alınacak kararları beklemektedir.

5-Irak merkezi hükümetinin, bağımsızlık referandumunu meşru kabul etmemesi konusundaki kararının değiştirilmesi için alınacak kararları beklemektedir.

6-Bağımsızlık referandumu sonrasından Kerkük’ün işgal edilmesine son verilmesi, Kerkük ve diğer Kürdistan Bölgesi yönetimi dışından kalan bölgelerin kaderinin tayin edilmesi için referandumun yapılması için alınacak kararlar beklenmektedir.

7-Şengal’de ve Kürdistan’ın genelinde PKK ve Haşdi Şabi gibi yabancı, yasa dışı, işgalci, terörist örgütlerin tasfiyesi için Irak federal hükümeti ile birlikte ve Kürdistan Bölgesi’nin kendi başına yapılacaklar konusunda alınacak kararları beklemektedir.

8-En önemlisi de bağımsızlık referandumu sonucunun hayata geçirilmesi konusunda izlenecek yol konusunda alınacak kararlar beklenmektedir.

8-Kürdistan Bölgesi’nin altyapısının düzenlenmesi, ekonomik sorunların çözümü, toplumun refahının yükseltilmesi için yapılacaklar konusunda alınacak kararlar beklenmektedir.

 

*kurdistan24.net/tr’de yayımlanan yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Yazılar K24 Medya’nın kurumsal bakışıyla örtüşmeyebilir. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir