Çavuşoğlu'ndan Avrupa Konseyi'ne yaptırım sinyali: Pişman olacaklar

Çavuşloğlu, AKPM bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirterek ödemeleri düşüreceklerini söyledi.

Haber Merkezi- Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu AB ve AKPM'nin Türkiye için aldığı karar hakıında konuştu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Komisyonu’nun (AKPM) Türkiye’ye yönelik denetim kararının ardından kritik bir adım atılacağını açıklayan Çavuşoğlu,  Avrupa Konseyi bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirterek, “Onu düşüreceğiz. Minimum ödeme yapacağız. Heyet gönderip göndermemeyi de değerlendiriyoruz." dedi. 

Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ne geçen yıl 33 milyon Euro katkı sağladığını hatırlatan Çavuşoğlu, ödeme düşürme seçeneğinin yanı sıra başka seçeneklerin de masada olduğunu ifade ederek, "Başka atabileceğimiz adımlar da var. Şunu bilsinler ki buna pişman olacaklar” dedi.

 

Habertürk gazetesine gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, AB için bir yol haritası hazırladıklarını, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın onayını aldıktan sonra uygulamaya koyacaklarını söyledi. Çavuşoğlu ayrıca TSK bombardımanı sonrası,  Batı Kürdistan'ın Derik kentinde bulunan YPG üssünde çekilen ABD’li askerlerin görüntüsüne de değinerek “Güvene dayalı ilişkimize yeniden ivme kazandırmamız lazım” dedi.

 

Çavuşoğlu'nun Habertürk internet sitesinde yer alan röportajından önemli satır başları şöyle:

  • Biz Suriye konusunda siyasi çözüm sürecini devam ettirmek istiyoruz. Ama bunun en önemli şartı ateşkesin devam etmesi.
  • (Gülen'İn iadesi) Yeni yönetim, “Obama yönetiminin yaptığı hataların, hasarın farkındayız. Düzelteceğiz” diyor. Gülen’in iadesi ile ilgili yeni belgeler verdik. “Çalışıyoruz üzerinde” diyorlar. Umutsuz olmak için bir sebep yok.
  • (Suriye rejiminin İdlib’deki kimyasal saldırısı) Son kimyasal silah kullanımından sonra, daha önce “Geçiş sürecinde kalabilir” diyen ülkeler bile artık “Biz bu konuda netiz, Esad’ın gitmesi lazım” demeye başladılar. Esasen mantıklısı bu. Esad da orada temsil edilsin ama kendisi değil.
  • Bir kere YPG ile işbirliği yapmaları doğru değil. Bunu yeni yönetime anlatmaya çalışıyoruz. Ama arazide aynı askerler olduğu için bu kişiler bu yönde görüş bildiriyor. (ABD’nin Şengal operasyonuna dair  “Derin kaygılıyız, Türkiye uyumlu olmalı” açıklaması)