Tur operatörleri Diyarbakır’a çıkarma yaptı

Diyarbakır’da turizm potansiyeline yönelik farkındalık yaratmak için kurulan Turizm Platformu, Türkiye’nin önde gelen tur operatörlerini Diyarbakır’da ağırladı.

Hasan KÖSEN – Kürdistan24 / Diyarbakır

Diyarbakır’da turizm potansiyeline yönelik farkındalık yaratmak için kurulan Turizm Platformu, Türkiye’nin önde gelen tur operatörlerini Diyarbakır’da ağırladı.
Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Dicle Üniversitesi ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’ın organizasyonuyla hazırlanan program çerçevesinde, tur operatörleri 2 günlük gezi için Diyarbakır’a davet edildi.
Tur operatörlerinin tur programlarına Diyarbakır’ı daha fazla almaları ve konaklama sayılarını arttırmalarının hedeflendiği program çerçevesinde Diyarbakır’a gelen 45 kişilik ekip kentin tarihi ve kültürel değerlerini gezdi.
“DİYARBAKIR’IN TURİZM POTANSİYELİ VAR, GÜVENLİK SORUNU YOK”
Konuyla ilgili Kürdistan24’e değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, 33 farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır’ın bu yönüyle önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek; “Diyarbakır’ı turizmden daha fazla pay alabilir bir konuma getirmek için tur operatörlerini Diyarbakır’a davet ettik. Onlardan Diyarbakır’a tur organizasyonları yapmalarını talep ediyoruz. Diyarbakır’ın Türkiye’nin diğer büyükşehirlerinden hiçbir farkı yok. Bölgenin turizm açısından seyahat edilebilir, güvenlik açısından sorunlu olmayan bir kent olduğunu tur operatörlerin de bizzat görmelerini temin etmek üzere bu davetimizi gerçekleştirdik” dedi.
“İSTANBUL’DAN DİYARBAKIR’A KORKU VE ENDİŞE İÇİNDE GELMİŞTİM AMA YANILDIM”
Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal da İstanbul’dan Diyarbakır’a korku ve endişe içinde geldiğini belirterek, ancak gelişmiş ve güvenli bir kent gördüğünde yanıldığını anladığını kaydederek, “Uçaktan indiğimde gördüm ki çok güzel bir havalimanı yapılmış, modern ve lük oteller yapılmış, insanların gece geç saatlere kadar gezebildiklerini gördüm. Buranın tarihi ve gastronomi turizmi çok iyidir. Bunları burada gördükçe burayla ilgili yanlış bir algı olduğunu gördük. Artık buraya tur organizasyonları düzenlemek için bir daha geleceğiz” diye konuştu.
DİYARBAKIR’A KÜLTÜR TURLARI CANLANIYOR
İşadamı Alaattin Tan da İstanbul, Ankara ve İzmir’den tur operatörlerini Diyarbakır’a getirdiklerini belirterek, tekrardan Diyarbakır’a kültür turlarını başlatmak için böyle bir organizasyon yaptıklarını söyledi.
OLAYLAR TURİZMİ DE VURMUŞTU
Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce ‘Turizm İşletme Belgeli Oteller’den derlenen verilere göre, 2015 yılında 21 bin 623'ü yabancı, 199 bin 506'sı yerli olmak üzere 221 bin 129 turist Diyarbakır'ı ziyaret etti. Turizmin yüksek seviyelere çıktığı dönem olan 2015 yılının ilk 6 ayında yabancı turist sayısı 13 bin 951, yerli turist sayısı ise 127 bin 212 olarak kayıtlara geçti. Bölgede olayların başladığı 2015 yılının ikinci 6 aylık döneminde ise yabancı turist sayısı 7 bin 672'ye, yerli turist sayısı ise 72 bin 294'e düşmüştü.