Condoleezza Rice: Kürtler kendilerini kanıtladı

ABD eski Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, ağırlıklı olarak Ortadoğu’daki gelişmeleri konu alan “Özgürlüğe doğru giden uzun yol” adlı bir kitap yazdı. Rice, kitabında Kürtlere oldukça geniş yer verdi.

Haber Merkezi- ABD eski Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, ağırlıklı olarak Ortadoğu’daki gelişmeleri konu alan “Özgürlüğe doğru giden uzun yol” adlı bir kitap yazdı.

Irak’ın kurtarılması savaşından ve Saddam rejiminin yıkılmasından sonraki süreçte Kürtlerin rolünü anlatan Rice, kitabında Kürtlerin, etkinlikleri ve çalışkanlıklarıyla kendilerini Irak’ın diğer parçalarına karşı kanıtladığını vurguladı.

KÜRTLER ABD’NİN MÜTTEFİKİ

“Kürtler, uzun bir zaman Türklerin ve Arapların eşitsizlik yaklaşımlarıyla yüz yüze kaldılar, onların zulmünü yaşadılar. Bağımsızlık hayalleri olan Kürtler, bu hayallerine en çok Irak’ta yaklaştı.” diyen Rice, Irak’ta yaşayan Kürtlerin durumuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “1991 yılındaki Körfez Savaşı’ndan sonra Kürdistan Bölgesi, kendi hükümetine sahip oldu. 2003 yılında Bağdat’ın düşmesiyle de bu 12 yıllık tecrübelerinin çok daha etkili kullandılar ve Irak’ın diğer parçalarından daha etkin olduklarını kanıtladılar.”

Kürtlerin, Saddam rejiminden sonra ABD ile en koordine şekilde çalışan müttefiki olduğunu ve her şeyi hakkettiklerini gösterdiğini dile getiren Rice, “Kürtlerin hak talebi Irak’ta siyaseti daha da karmaşık hale getirdi” diye yazdı.

IRAK’I BİR ARAYA GETİRMEK ARTIK ÇOK ÇOK ÇOK ZOR

Uluslararası camianın Irak’ın toprak bütünlüğünden bahsetmesinin de karmaşık vaziyeti daha da içinden çıkılmaz hale getirdiğini dile getiren Condoleezza Rice, ““Irak, ABD’nin yardımıyla terör örgütü DAİŞ’i yenecektir ancak burada asıl sorun DAİŞ’ten sonra Irak’a ne olacak? diyen Rice, “Kürtler, bağımsızlık hayalleri için daha fazla talepte bulunacak ancak İran buna karşı çıkıyor ve baskısını arttıracak. Öte yandan böylesi bir durumda Sünniler petrolsüz kalacakları için buna mesafeli yaklaşıyor” dedi.

Rice, Irak’ın geleceği ile ilgili olarak da, "Irak'ı ve demokratik kurumlarını biraraya getirmek çok, çok zor olacak” ifadesini kullandı.