ABD 105 sivilin hayatını kaybettiğini doğruladı

ABD ordusu Musul operasyonu kapsamında, DAİŞ üyelerinin hedef alan bir hava bombardımanı sırasında, bölgede bulunan 105 sivilin hayatını kaybettiğini doğruladı.

Haber Merkezi- ABD ordusu Musul operasyonu kapsamında yapılan bir hava bombardımanı sırasında 105 sivilin hayatını kaybettiğini doğruladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanığı (CentCom), Musul  operasyonu kapsamında Mart ayında gerçekleştirilen bir hava saldırısında en az 105 Iraklı sivilin hayatını kaybetmesine dair açıklama yayınladı. Açıklamada, DAİŞ militanı iki keskin nişancının "güdümlü nokta atış silahı" ile hedef alındığı, yapılan hava saldırısında DAİŞ üyelerinin önceden binaya yerleştirdiği bombaların da patladığı ve bunun sonucunda 105 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada saldırının, şehri DAİŞ'ten geri almak için mücadele veren Irak ordu güçlerinin talebi üzerine gerçekleştirildiği söylenmişti.

Olaya ait soruşturma raporunda, çöken binada ölen sivillerin DAİŞ militanları tarafından evlerinden sürülen kişiler olduğu da belirtildi.

Raporda, "Saldırıyı organize edenler, binada siviller olabileceğini önceden tahmin edemezdi" ifadesi de yer aldı.

ABD ordusundan yapılan açıklamada, saldırıda kullanılan bombanın "hedef dışına en az hasar" verecek tipte seçildiği ancak, DAİŞ'in tuzakladıklarının bu bombadan 4 kat daha güçlü olduğu belirtildi.

General Joe Martin, olaydan etkilenenlere taziyelerini de sunduğu konuşmasında "Koalisyon güçleri sivillere zarar gelmesini engellemek için her türlü önlemi almaktadır" dedi.

Kaynak: BBC Türkçe