Koca bardağı bir dikişte içti

Hasan KÖSEN – Kürdistan24 / Diyarbakır

Diyarbakır’da meyan şerbeti seven bir vatandaş, iftardan sonra soluğu şerbetçide aldığını ifade ederek bir bardak şerbeti tek içimde bitirdi.
Yaz aylarının gözde içeceği olan Meyan şerbeti aynı zamanda iftar sofralarının da vazgeçilmezi olarak yerini alıyor. Sıcakların başlamasıyla Diyarbakır, Urfa, Mardin, Antep gibi illerin hemen hemen her köşesinde tezgâhlarını açan şerbetçiler Ramazan’la gelen hareketlilikten de memnun. Şerbetçiler, Ramazan’dan önce şerbeti bardaklarla sattıklarını ancak Ramazan’da pet şişe veya şeffaf poşetlerle litreler sattıklarını söyledi.
İftarı evinde yapan vatandaşların çoğu soluğu Diyarbakır Sur’da bulunan Gazi Caddesindeki şerbetçilerde alıyor. Bir vatandaş ise, bir bardak şerbeti tek seferde içerek aldığı hazı şöyle ifade ediyor:“İftardan sonra soluğu burada alıyorum, şöyle yapıyorum (içiyor)boğazda çok güzel bir tat bırakıyor. O tadı tatmanız lazım. Gerçekten tebrik ederim ustayı. Şifa ya, yani iftardan sonra buraya geliyorum.”
Genelde Diyarbakır’ın Dağkapı semtinde yıllardır tezgâhlarda satılan meyan kökü şerbeti Ramazan ayı nedeniyle hemen hemen her sokak başında satılıyor. Şerbetçiler, şerbetin hem ferahlattığını hem de sağlık açısında da birçok yararı olduğunu ifade ediyor. Hazırlanan meyan şerbetinin en fazla 2-3 gün bekletilmesi gerektiği ifade ediliyor.