Erbil ve Moskova arasında enerji anlaşması

Rusya'nın dev petrol ve enerji şirketlerinden Rosneft' ile enerji kaynaklarının keşfi ve çıkarılması alanında yapılan işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşma imzalandı.

Haber Merkezi- Uluslararası Ekonomi Forumu için Rusya’nın St. Petersburg kentinde bulunan Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığındaki Kürdistan heyeti, enerji konusunda Rus yetkililer ile çok sayıda görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeler sonunda Rusya'nın dev petrol ve enerji  şirketlerinden Rosneft' ile enerji kaynaklarının keşfi ve çıkarılması alanında yapılan işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşma imzalandı.

Görüşmeler sonrası Rosneft'ten yapılan açıklamada, Kürdistan'daki bölgesel enerji üretim sisteminin günlük kapasitesinin 2017 yılının sonuna kadar 1 milyon varilin üzerine çıkarılması planlanıyor. Kürdistan heyetinin görüşmeleri sonucu yapılan anlaşmaya göre Kürdistan'da enerji üretim alt yapısında ortak girişim kurulması ve bu yönde çalışmalar yapılmasının yanı sıra Rosneft şirketi Kürdistan'da önemli jeopolitik potansiyele sahip beş blokta üretim yapılmasını öngören anlaşmaların uygulamaya koyulması için taahhütte bulundu.

Doğalgaz sektörü de dahil birçok enerji keşfi ve yer altı kaynaklarının çıkarılması konusunda yapılan anlaşmaların yol haritasının da belirlendiği bildirildi.