Dersim'de 1 milyon yıllık kalıntılar bulundu

Dersim'de yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda 1 milyon yıl öncesine ait kalıntılar bulundu.

Haber Merkezi- Dersim'de yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda 1 milyon yıl öncesine ait kalıntılar bulundu.

Dersim'in Pertek ilçesine bağlı Tozkoparan Köyü'nde yapılan yüzeysel arkeolojik çalışmalarda 1 milyon yıl öncesine ait kalıntılar bulundu.  İki yıldır devam eden çalışmalar sonucu Paleolitik döneme ait taş aletler bulunduğu bildirildi. Kalıntılar bölgedeki insan yaşamına da ışık tutacak.  

Dersim'de, insanlık tarihinin Anadolu'daki izleri üzerinde çalışmalar yapan Düzce ve Çorum Hitit Üniversiteleri Arkeoloji bölümleri ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nden görevliler, Pertek ilçesi Tozkoparan Köyü'nde yaptıkları çalışmalar ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi ile birlikte açıklamalarda bulundu. Çalışma heyet başkanı Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, Tozkoparan Köyü'de bulunan höyükte 2 yıldır yaptıkları yüzeysel araştırmalarla ilgili detaylı bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, yaptıkları çalışma ile ilgili şöyle konuştu:
"Bizim için en önemlisi ilki bizim arkeoloji literatüründe Paleolitik dediğimiz diğer literatürde eski taş çağı olarak geçen ortalama olarak diğer yerleşmelerde bulduğumuz kalıntılardan 1 milyon öncesine tarihlenebilecek Paleolitik döneme ait taş aletler bulduk. Bu bizim için önemli bir keşif. Tozkoparan Höyüğü'nde bulduğumuz buna benzer taş aletlerden yola çıkarak benzerlerinin başka yerleşmelerde mutlak tarihlerde 1 milyona tarihlendiğini öğrendik."
Dersim bölgesindeki Neolitik döneme ait izlerin bulunduğunu da belirten Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, "İkinci önemli keşfimiz, bizim Neolitik dediğimiz ilk yerleşik toplumların izlerini bulduk" dedi.

Kaynak: DHA