Kürdistani partilerden Almanya'da bağımsızlık festivali

Almanya’daki Kürdistani Partiler İşbirliği Oluşumu, Kürdistan’da gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumuna destek amacıyla Almanya’nın Köln kentinde “Kürdistan Bağımsızlık Referandumu Festivali” düzenliyor.

Haber Merkezi

Almanya’daki Kürdistani Partiler İşbirliği Oluşumu (Hevkari), Kürdistan’da 25 Eylül’de gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumuna destek amacıyla Almanya’nın Köln kentinde “Kürdistan Bağımsızlık Referandumu Festivali” düzenliyor.

26 Ağustos’ta gerçekleştirilecek festival hazırlıkları çerçevesinde bir toplantı gerçekleştiren Hevkari, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde bulunan Kürt parlamenter, şahsiyet ile demokratik ve sivil kuruluşlarına, Kürdistan bağımsızlık referandumuna destek için festivale katılma çağrısında bulundu.

Toplantı ardından yapılan yazılı açıklamada son 200 yıllık tarihte Kürdistan’ın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin sürdüğü ve sonuç almaya yaklaşıldığı bu dönemde, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası anlaşmalarda her ulusun kendi kaderini tayin hakkının kabul edildiği hatırlatılarak şunlar ifade edildi:

“Güney Kürdistan’da, uzun süreden beri iktidar Kürtlerin elindedir. Federal bir sistem için Kürtler büyük fedakarlıklarda bulunarak bu günlere geldiler. Fakat Irak devletinin haksız ve olumsuz tutumundan dolayı Kürdistan hükümeti bir tercih yapmaya mecbur bırakıldı ve yapılan tercih, demokratik bir şekilde Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmek yönünde olmuştur.

Kürtler artık özgür ve demokratik ülkeler arasında kendi yerlerini almak istiyorlar. Bu vesileyle diaspora Kürtlerinin örgüt, sivil kuruluş, partileriyle ve yaşadıkları ülke hükümetleri ve AB ile ilişkiye geçip Güney Kürdistan’ın bağımsızlık referandumu projesinin önemini göstermeleri gerekmektedir.

Bu amaçla biz Almanya’daki örgüt ve partiler Avrupa parlamentolarında yer alan tüm Kürt parlamenter, şahsiyet ile Kürt demokratik, sivil kurum ve kuruluşlara Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna destek vermeleri çağrısında bulunuyoruz.”

FARKLI ETKİNLİKLER DE DÜZENLENECEK

Hevkari’nin açıklamasında diasporadaki Kürtlerden paneller, konferanslar organize etmeleri ve Alman hükümeti ve kamuoyunun bağımsızlık referandumuna ilgisinin artırılması ve referandumda Kürdistan’a gözlemci heyetler göndermesinin teşvik edilmesi çağrısında da bulunuldu.

Açıklamada ayrıca Hevkari’nin Almanya’da gerçekleştirilecek etkinlikleri şöyle sıralandı:

  • AB’nin başkenti Brüksel’de geniş katılımlı bir yürüyüş organizasyonu
  • Almanya Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirmek
  • Köln’de bir panel düzenleme
  • 26 Ağustos’ta Köln’de gerçekleştirilecek Kürdistan Bağımsızlık Referandumu Festivali’nin organize edilmesi ve desteklenmesi.
  • Büyük Kürt Ozanı Şivan Perwer’in katılacağı referanduma destek etkinliklerinin düzenlenip desteklenmesi.