Kader Günü!

Kurd24

25 Eylül 2017 Güney Kürdistan Bağımsızlık Referandumu, Kürdlerin ve Kürdistanlıların kader günüdür.

Kürdistan halkına binlerce kez mübarek olsun.

Güney Kürdistan’da yaşayan halkımız geleceğine, kaderine, müstakbeline dair kendi oyları ile tarihi bir karar verecek. Bu gün, sadece Güneyli kardeşlerimizin değil, bütün dünya Kürdlerinin geleceğini etkileyecek, önemli, kader tayin edici, tarihi, bir gündür.

Bu gün, milletimiz tarihinde ilk defa özgür iradesiyle, özgür bir ortamda Güney Kürdistan’ın geleceğine dair önemli ve tarihi bir karar vererek, özgür iradesini ortaya koyacak.

Dünyanın neresinde olursa olsun bütün Kürdler ve Kürdistanlılar Güney’in bağımsızlık adımına destek sunmalıdır.

Bağımsızlık Referandumunun gerçekleştirilmesi her ne kadar bağımsızlık ilanı anlamına gelmese de, yapılacak referanduma güçlü bir katılım, yüksek bir evet oranı en az bağımsız devlet ilanı kadar önemlidir.

Bağımsız Kürdistan devletinin hangi koşullarda ilan edileceğine, halkın meşru iradesini en uygun koşullarda hayata geçirme konusunda karar verecek olan mercii Kürdistan Başkanlığı, Kürdistan Hükümeti, Kürdistan Parlamentosu ve siyasal güçlerdir.

Bu tarihi bağımsızlık adımının başarıyla atılması, dünyanın yetim milleti olan Kürdleri, Kürdistan’ın bir parçasında da olsa ilk defa bir devlete, güvenli ve huzurlu bir yuvaya kavuşturacaktır.

Kuşkusuz, Türkiye, İran, Irak ve Suriye devletleri ile bunlara bağlı güçler bu adımın atılmasını akamete uğratabilmek için ellerinden gelen her türlü engeli ve sorunu çıkarmaya çalışacaklardır. Zaten şimdiden bu yöndeki açıklamaları ve tavırları bütün çıplaklığı ile ortada durmaktadır.

Güney’in bağımsızlık adımının başarısı, Güneyli siyasal güçlerin birliği, dayanışması ve ittifakı ile diğer üç parçanın desteğine bağlıdır. Her dört parçadaki güçlerle, Kürdistan dışında yaşayan Kürdlerin ezici bir çoğunluğu bağımsızlık sürecini destekler bir tutuma sahiptir.

Güney’de Goran ile Komela İslami bazı biçimsel bahanelerle -Kürd milletinin çoğunluğunun beklentisine rağmen- şimdiye kadar bu süreçte istenilen, beklenilen yerlerini almış değiller. Her yurtsever Kurdün ve Kürdistanlının bazı gerekçelerle bu süreçteki yerini almamış olan çevrelerden beklentisi, bağımsızlık kervanında gerekli ve zorunlu olan yerlerini almalarıdır.

Kürdistan’ın bağımsızlığı konusunda Ortadoğu devletlerinden İsrail, Suudi Arabistan, Ürdün ve bazı Körfez ülkelerinin tavırlarının olumlu yönde olacağı kanaati yaygındır.

Uluslararası düzeyde ise, en önemli tavır ABD’nin tavrıdır. Aynı şekilde Avrupa devletleri ile Rusya’nın tavrı da büyük öneme sahiptir.

Her ne kadar büyük devletler ile bazı bölge devletleri ‘’referandum için zaman uygun değil’’ deseler de sonuçta bu karar, Güney Kürdistan halkının, kurumlarının ve meşru siyasal güçlerinin vereceği bir karardır. Ve bütün dünyanın bu karara saygı duyması gerekir!

Dünyanın dört bir yanına dağılmış Kürdler, bu süreçte çok önemli, pozitif bir rol oynayarak, uluslararası kamuoyuna bütün dünya Kürdlerinin çok güçlü bir şekilde Güney Kürdistan bağımsızlık adımını desteklediği mesajını verebilirler…

Güneyli kardeşlerimizin yükü çok ağırdır!

Bütün Kürdistanlılar ve Kürd dostları, amasız, fakatsız, lakinsiz bir yaklaşımla bu kader tayin edici adıma destek sunmak göreviyle karşı karşıyadırlar!

Günümüzde Kürdistan güneşi Güney’den doğmaktadır!

Her Kürdün ve Kürdistanlının

Kürdistan bizim ülkemizdir!

Bağımsız devlet sahibi olmak hakkımızdır!

Demesi gerekir!...

 

*Bu yazı Kürtçe olarak ‘’Roja Qederê!’’ başlığı ile K24, Rojeva Kurdistan ve Rûpela Nû sitelerinde yayınlanmıştır.

 

*  kurdistan24.net/tr’de yayımlanan yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Yazılar K24 Medya’nın kurumsal bakışıyla örtüşmeyebilir. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.