KYB: Bağdat’la ortak noktamız kalmadı

KYB Genel Sekreter Yardımcısı Mele Bextiyar, Kürtlerin Bağdat’taki rollerinin çok zayıflatıldığını ve artık Bağdat’la ortak noktalarının kalmadığını söyledi.

Haber Merkezi

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Mele Bextiyar, Kürdistan’da gerçekleştirilmesi kararı alınan bağımsızlık referandumunun tüm siyasi patilerin kararı olduğunu ve tüm ülkelerin referandum konusunda kendileri gibi düşündüğünü söyledi.

Bextiyar, Kürtlerin Bağdat’taki rollerinin çok zayıflatıldığını ve artık Bağdat’la ortak noktalarının kalmadığını söyledi.

Süleymaniye’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mele Bextiyar, bağımsızlık referandumu kararının altında Kürdistan’daki 16 siyasi tarafın imzası olduğunu ve İran ziyaretlerinde bunu İranlı yetkililere de söylediklerini belirtti.

Tüm ülkelerin referandum konusunda kendileri gibi düşündüklerini dile getiren Mele Bextiyar, KYB’nin meseleyi değerlendirdiğini belirtti.

PARLAMENTONUN AKTİFLEŞTİRİLMESİ

Kürdistan’daki siyasi partilerin parlamentonun aktifleştirilmesi konusunda anlaşabileceklerini ifade eden Mele Bextiyar, tüm ulusal meselelerin parlamento çatısı altında çözümlenemeyeceğini ama parlamentonun aktifleştirilmesinin KYB’nin önceliği olduğunu söyledi.

Bextiyar, “KYB, Kürdistan Parlamento Başkan Yardımcılığı görevini üstlenecek.” dedi.

“KÜRTLER BAĞDAT’TA ARTIK SÖZ SAHİBİ DEĞİL”

Erbil-Bağdat ilişkilerine de değinen KYB Genel Sekreter Yardımcısı Mele Bextiyar, Kürtlerin Irak’la ortak noktalarının kalmadığını ve Kürtlerin Bağdat yönetimindeki rollerinin çok zayıflatıldığını söyledi.

Anlaşma gereği Irak Cumhurbaşkanlığı, Irak istihbaratının önemli noktaları ve birçok bakanlığın Kürtlere verilmesi gerekirken, Kürtlerin elinde sadece sembolik önemi olan cumhurbaşkanlığı ve iki bakanlık kaldığını belirten Bextiyar, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE’YE ZİYARET

KYB heyetinin geçen haftaki Tahran ziyaretine de değinen Mele Bextiyar, İran’lı yetkililere bağımsızlık referandumunun Kürdistan’daki 16 siyasi tarafın kararı olduğunu söylediklerini belirtti.

Türkiye, İran ve Bağdat’ın bağımsızlık referandumuyla ilgili ortak bir dille “tehlikeli sonuçlar ortaya çıkaracak” ifadelerini kullandıklarını dile getiren Bextiyar, bu kararın Kürdistan halkının kararı olduğunu ve buna saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Yakın bir tarihte KYB’li bir heyetin Türkiye’yi ziyaret edeceği bilgisini de veren Bextiyar, bu ziyaretten sonra KYB heyetinin Bağdat’a da ziyaret gerçekleştireceğini aktardı.