Bağdat, Peşmerge katili DAİŞ’lileri tekrar polis yapıyor

Bağdat, statüsü belirlenmemiş Kürt kentlerindeki Kürt polisleri Arap kentlerine dağıtırken, diğer taraftan Peşmerge katili DAİŞ’li eski polisleri tekrar göreve getiriyor.

Haber Merkezi

Bağdat, statüsü belirlenmemiş Kürt yerleşimlerindeki Kürt polislerinin görev yerlerini değiştirip onları Arap kentlerine dağıtırken, diğer taraftan terör örgütü DAİŞ’le ilişikleri kanıtlanmış polisleri bu bölgelerde görevlendirmeye başladı.

Statüsü belirlenmemiş Kürt kentlerinden Xaneqin’de Irak İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan 28 polis memurunun 27’sinin görev yerleri değiştirilirken kalan son Kürt polisin de Musul’a gönderildiği bildirildi.

Görev yeri Xaneqin olup Musul’a gönderilen Kürt polis memuru, Kürdistan24’e yaptığı açıklamada, Irak İçişleri Bakanlığı tarafından Xaneqin’den Arap kentlerine gönderilen 27 Kürt polisten sonra Xaneqin’de kalan son polis olduğunu ancak Irak İçişleri Bakanlığı’nca kendisine gönderilen tebligatta Musul’a gönderildiğini söyledi.

Kürdistan Demokrat Parti (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Değişim Hareketi (Goran) ve Irak Parlamentosunda temsilcisi bulunan diğer Kürt siyasi partilerine, Bağdat’ın bu uygulamalarına karşı harekete geçme çağrısında bulunan polis memuru görevini Xaneqin’de devam ettirmek istediğini anlattı.

"PEŞMERGE KATİLİ DAİŞ’LİLER TEKRAR POLİS"

Statüsü belirlenmemiş bir diğer Kürt kenti Diyala’da da güvenlik teşkilatındaki polislerin büyük bir çoğunluğunun Araplardan oluştuğu ve Diyalalı Kürtlerin bu durumdan hoşnut olmadıkları aktarıldı.

Diyala’da görev yapan Arap polislerin çoğunun 2014 yılında DAİŞ saflarına geçerek Peşmergeye karşı savaştığı ve bazı Peşmergelerin şehit edilmesinde rolleri olduğu bildirildi.

DAİŞ’in zayıflamaya başlaması ardından bu kişilerin DAİŞ’ten ayrıldıkları ve Irak İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla bunların tekrar eski görevlerine getirildikleri öğrenildi.

Bölgedeki Germesêr Peşmerge cephesi komutanları Peşmergenin DAİŞ’ten kurtardığı bölgede DAİŞ’lilerin tekrar polisliğe geri getirilmelerine izin vermeyeceklerini söyledi.

Ellerinde halkın ve Peşmergenin kanı bulunanların tekrar polis olmalarının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Peşmerge komutanları Irak İçişleri Bakanlığı’ndan bu kararından bir an önce vaz geçmesi gerektiğini belirtti.