'Türkiye, İdlib'e operasyon düzenleyecek'

Türkiye’nin Suriye’nin İdlib kentine operasyon düzenleneceği iddia edildi.

Haber Merkezi

Türkiye’nin Suriye’nin İdlib kentine operasyon düzenleneceği iddia edildi.

Rusya merkezli Stratejik Kültür Vakfı isimli kuruluş, Türkiye’nin Suriye’nin İdlib kentine operasyon düzenleneceğini iddia etti.

'Türkiye eylülde büyük askeri operasyon başlatacak' başlıklı bir rapor yayımlayan kuruluş, raporda, 13-15 Eylül'de yapılması planlanan Astana müzakerelerinin hemen ardından TSK'nin İdlib'e askeri harekat başlatacağını öne sürdü.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bayram öncesi yaptığı “Fırat Kalkanı benzeri daha kapsamlı bir harekat yapılacak” açıklaması Rusya’nın da gündemine girdi. Türkiye’nin Suriye topraklarındaki İdlib’e askeri harekat düzenleyeceği, Rusya ve İran’ın da destek vereceği belirtiliyor.

AMAÇ  ‘ÇATIŞMASIZ BÖLGE’

Operasyonun, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerini İdlib’den çıkaran El Kaide bağlantılı Hayat Tahrir el Şam (HTS) örgütüne yönelik olacağı ve İran ile Rusya’nın da bu operasyona destek vereceği öne sürüldü. Türk jetlerinin, İdlib’in kuzeyini bombalayacağı ve Türkiye’nin hava sahasını insansız hava araçlarına açacağını aktaran rapor, bombardımanın ardından Türk askerinin de İdlib’e girerek burada ‘çatışmasız bölge’ oluşturacağını yazdı.

Ankara ve Moskova’nın, İdlib’de ‘çatışmasız bölge’ kurma kararını haziran ayında açıkladığını hatırlatan Stratejik Kültük Vakfı, Türk askeri İdlib’in kuzeyinde ilerlerken Rusya ve İran’ın da bölgenin güneyinde operasyon düzenleyeceğini aktardı.