Savunma Komisyonu’nda “brifing” tartışması

Türkiye’de askere geniş yetkiler veren yasa teklifi Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Yasa görüşülmeden önce HDP’lilerle AK Parti’liler arasında “brifing” tartışması yaşandı.

Türkiye’de askere geniş yetkiler veren yasa teklifi Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Yasa görüşülmeden önce HDP’lilerle AK Parti’liler arasında “brifing” tartışması yaşandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu, askeri geniş operasyonlar yapmasına olanak sağlayan ve dokunulmazlık getiren yasa teklifini görüşülmeye başlandı. AK Parti’li Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanan komisyona HDP’lilerle AK Parti’liler arasındaki tartışma damgasını vurdu. HDP’li milletvekilleri, komisyonun AK Parti, CHP ve MHP'li üyelerine dün bir yarbay tarafından, bugün görüşülecek tasarı hakkında bilgilendirme yapıldığını belirttiler. Kendilerinin neden çağrılmadığını soran HDP’li milletvekilleri, böyle bir durumun Meclis içtüzüğüne, yasalara aykırı olduğunu savundu.

HDP Milletvekili Erdal Ataş, “Bu toplantının yasayla ilgili, HDP milletvekilleri dışarıda bırakılarak yapıldığı düşüncesindeyim. Hukuki alandaki haklarımızı arayacağız, başkanın yaptığı bu yönelimi yanlış bulduğumuzu ifade ediyorum” dedi.

Bu açıklamadan sonra komisyonda söz alan AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık bunun bir resmi toplantı olmadığını söyledi. Kocabıyık, kendisine yanıt veren HDP’li milletvekili Filiz Kerestecioğlu’ndan susmasını isteyince tartışma alevlendi. Kerestecioğlu da bu tutumu ve konuşmayı kınadığını açıkladı. Daha Milli Savunma Bakanı Fikri Işık söz aldı. Bundan sonra HDP’li milletvekilleri de istediği takdirde çağrılacağını söyleyen Bakan Işık, yasanın gerekçeleri ile ilgili şunları söyledi: “Tasarının başlıca iki amacı var. Terörle mücadelede Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevlendirilmesinin hukuki altyapısını oluşturmak ve bu işlerden ileride haksız ve mesnetsiz ithamlara maruz kalmalarını önlemek.”

Komisyonda MHP’li üyeler tasarıya tam destek verdiğini açıklarken CHP’liler ise yasanın arkasında olduklarını ancak yapılan hataların, ödenen bedellerin mutlaka siyasi ve hukuki hesabı olması gerektiğini vurguladılar. Tasarının önümüzdeki bir iki hafta içerisinde genel kurula gönderilerek görüşüleceği belirtildi.

 

K24-ANKARA