Petrol piyasası Kürdistan'ı izliyor; fiyatlar 26 ayın zirvesinde

Kürdistan'da gerçekleştirilen ve resmi olmayan sonuçlara göre bağımsızlık kararının çıktığı referandum sonrası dünya petrol piyasalarında hareketlilik yaşandı.

Haber Merkezi

Kürdistan'da gerçekleştirilen ve resmi olmayan sonuçlara göre bağımsızlık kararının çıktığı referandum sonrası dünya petrol piyasalarında hareketlilik yaşandı. 

Referandumla birlikte Orta Doğu'dan dünya pazarına açılan Kürdistan petrolünün geleceği konusundaki tartışmalar ve Türkiye'nin petrol boru hattını kapatacağına yönelik söylemlerinin ardından dünya petrol piyasası Kürdistan'ı izliyor. 

Petrol fiyatlarının son 26 ayın zirvesine çıktığı belirtilirken bu hareketliliğin en önemli nedeninin Kürdistan'daki referandum ve Türkiye'nin petrol boru hattı konusundaki açıklamaları olduğu belirtiliyor.

T24'te yer alan habere göre Reuters’a konuşan Mitsubishi UFJ Research'ten Tomomichi Akuta, OPEC üyeleri ve diğer katılımcı ülkelerin petrol arzını kısma anlaşmasına uygun şekilde üretime devam etmelerinin de petrol fiyatlarını pozitif şekilde etkilediğini belirterek, "Aynı zamanda da Türkiye'nin referanduma tepkisi de petrol fiyatlarına yardımcı oldu" dedi.

"ABD’DEKİ ÜRETİM FİYATLARI AŞAĞI ÇEKEBİLİR"

Dün varil başına 59.49 dolardan işlem gören Brent petrolü, kazancının bir kısmını yitirerek 58.52 seviyesine gerilerken, 52.43 dolara kadar yükselen WTI ise an itibariyle 51.94’ten işlem görüyor.

WTI ile Brent petrolleri arasındaki varil başına fiyat farkı 2015 Ağustosu’ndan bu yanaki en yüksek değere (7.17 dolar) ulaşırken, uzmanlar petrol fiyatlarındaki kazancın ABD’nin arzı artırmasıyla düşebileceği uyarısında bulundu. ABD Enerji Bilgi Yönetimi’nden yapılan açıklamada da, kaya (shale) petrolü üretiminin 10 aylık artışını Ekim’de de artıracağını açıkladı.