Erbil: Bağdat’ın havayolu ambargosu yasal değil

Kürdistan Hükümeti, Erbil’deki yabancı misyon temsilcileri ile bir araya gelerek Kürdistan hava uçuşlarını durdurulmasına ilişkin bilgi verdi.

Haber Merkezi

Kürdistan Hükümeti, Erbil’deki yabancı misyon temsilcileri ile bir araya gelerek Kürdistan hava uçuşlarını durdurulmasına ilişkin bilgi verdi.

Bağımsızlık referandumu sonrası Bağdat’ın Kürdistan hava uçuşlarını durdurma kararına karşı Kürdistan hükümeti yetkilileri Erbil’deki yabancı devlet temsilcileri ile bir araya geldi.

Toplantıda Kürdistan Dış İlişkiler Sorumlusu, Ulaştırma Bakanı, Erbil ve Süleymaniye havalimanı müdürleri hazır bulundu.

Görüşmede Kürdistan Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa Erbil’deki ülke temsilcilerini Kürdistan hava uçuşlarının Bağdat hükümeti tarafından durdurulması kararı ile ilgili bilgiler verdi.

Toplantıda konuşan Felah Mustafa, “Hava yollarının kapatılması Kürdistan halkını olumsuz anlamda etkiliyor. Erbil ve Bağdat arasında bulunan bütün sorunlar ancak ve ancak diyalog ile çözülür.” dedi.

“BAĞDAT GELSİN KONUŞALIM”

Toplantıda konuşan Kürdistan Ulaştırma Bakanı Mewlud Bawemurad ise “Irak hükümetinin Kürdistan hava uçuşlarını durdurma kararı yasal değildir. Bu, Kürdistan halkına karşı alınmış siyasi bir karardır. Bağdat, şimdiye kadar yaptığı gibi gelip denetimlerini yapabilir. Bağdat gelsin konuşalım, aksi halde müzakere olmadan Bağdat'tan atanacak hiç kimseyi kabul etmiyoruz” dedi.

Bağdat'ın Erbil ve Süleymaniye havalimanlarıyla ilgili taleplerinin denetim ve takip işlemlerinin zaten şimdiye kadar yapıldığını hatırlatan Ulaştırma Bakanı Bawemurad şunları söyledi:

“Biz Irak sivil havacılık kurumu ile uluslararası yasalar çerçevesinde azami işbirliği içerisindeyiz. Bunun yanı sıra yıllık denetimler düzenli şekilde yapılmıştır. Bu yüzden anayasaya aykırı bir şey söz konusu değildir.”

“BAĞDAT’IN ALDIĞI BU KARAR ANLAŞMALARA AYKIRI”

Toplantıda konuşan Erbil Uluslararası Havalimanı Müdürü Telar Faik de Bağdat hükümetinin Kürdistan hava uçuşlarını durdurma kararının Kürdistan halkını özellikle de yurtdışında tedavi gören yaralı Peşmergeler hastalar ve öğrencileri olumsuz açıdan etkilediğini belirterek şunları söyled: “Hava uçuşlarının durdurulması Erbil’den yurtdışına seyahatleri yüzde 50 azalttı. Kürdistan’da bulunan göçmenlere getirilen insani yardımları etkilemiştir. Irak hükümetinin aldığı bu karar havayolları yasaları ve anlaşmalarına aykırıdır.”