Mesrur Barzani: Yüzyıllık baskılar sonuçsuz kaldı, Bağdat diyaloğu denemeli

Kürdistan Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani, Bağdat yönetiminin askeri güç kullanmak yerine diyalog ve barışçıl yolları denemesi gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi

Kürdistan Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani, Bağdat yönetiminin askeri güç kullanmak yerine diyalog ve barışçıl yolları denemesi gerektiğini söyledi.

Kürdistan Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani İngiltere’nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker ve beraberindeki heyeti kabulünde yaptığı açıklamada, “Bağdat’ın Kürdistan ve Kürdistan idaresi dışındaki Kürdistani bölgelere olan askeri saldırıları aslında yüzyıldır Irak’ta Kürtlere karşı askeri güç ile yapılan baskılara bir vurgu gibidir. Fakat bütün bu pratikler sonuçsuzdu. Bu yüzden Bağdat güç kullanmak yerine çözüm için diyalog ve barışçıl yollar bulmalıdır” dedi.

Erbil ile Bağdat arasındaki son durumların değerlendirildiği görüşmede, Bağdat’ın çoğu zaman anayasanın uygulanmasından bahsettiğini belirten Mesrur Barzani, “Fakat Kürdistan’a karşı alınan tedbirler siyasidir ve anayasanın çiğnenmesidir. Eğer anayasa uygulanmak isteniyorsa o zaman bütün anayasa olduğu gibi uygulanmalıdır. Umut ediyoruz ki Erbil ile Bağdat arasındaki görüşmeler askeri alandan biran önce siyasi ve idari görüşmelere dönüşür ve bu gerginlikler son bulur” diye konuştu.

İngiltere’nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker ise İngiltere ile Kürdistan arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesine vurgu yaparak, Bir an önce askeri hareketliliğin son bulması ve Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasa çerçevesinde, diyalog yolu ile çözülmesini umduklarını dile getirdi.