Erbil'den Abadi'ye bütçe yanıtı

Kürdistan hükümeti, Abadi'nin "Peşmerge ve memur maaşlarını yakında ödeyeceğiz" yönündeki açıklamasına sıcak baktıklarını ancak kent bütçelerinin merkeze bağlanmasının anayasal bir sorun olduğunu açıkladı.

Haber Merkezi

Kürdistan hükümeti, Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin Kürdistan'daki memur ve Peşmerge maaşlarının merkezi yönetim tarafından ödeneceği yönündeki açıklamasına sıcak baktıklarını ancak Kürdistan'daki kentlerin bütçeleriyle ilgili Bağdat'ın muhattap alınmasını öngören 2018 bütçe yasa tasarısının anayasayla uyuşmadığını açıkladı.

Elektronik ortamda kayıtları yapılan memurlar için aylık bütçenin yaklaşık 712 milyon dolar olduğunun belirtildiği açıklamada Abadi'nin ödeyeceklerini açıkladığı memurların görev dağılımı da yer aldı.

266 bin Peşmerge, 483 bin polis ve diğer hükümet görevlisi, 159 bin engelli ve sosyal yardıma muhtaç kişi, 96 bin şehit yakını ve 244 bin emeklinin olduğunun belirtildiği açıklamada Haydar Abadi'nin bu önerisinin Bakanlar Kurulu'nca kabul edildiği belirtildi.

Kürdistan'da 1 milyon 249 bin 481 memur bulunduğunun da belirtildiği açıklamada, toplam memur sayısı için gerekli bütçenin 897 milyar 500 milyon dinar olduğu ifade edildi.

Irak Bakanlar Kurulu’nun yüzde 17 olan Kürdistan genel bütçesini yüzde 12.6'ya indirmesinin anayasaya aykırı olduğunun da hatırlatıldığı açıklamada ayrıca Kürdistan'daki kentlerin bütçeleriyle ilgili Bağdat'ın muhattap alınmasını öngören 2018 bütçe yasa tasarısının da anayasayla uyuşmadığı vurgulandı.