Haşdi Şabi saldırısı 183 bin Kürdü göç ettirdi

BM, Haşdi Şabi ve Irak ordusunun Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere saldırı başlatmaları ardından bu bölgelerden 183 bin Kürdün göç etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Haber Merkezi

16 Ekim'de İran destekli paramiliter Şii güç Haşdi Şabi ve Irak ordusunun Kerkük ve ardından diğer Kürdistan idaresinde olmayan Kürdistan topraklarına saldırması ardından 183 bin Kürdün bu bölgelerden göç etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Reuters'ın Birleşmiş Milletler Irak'a Yardım Misyonu'nun (UNAMI) konuyla ilgili yaptığı açıklamaya dayandırdığı haberinde saldırıların başladığı 16 Eylül ile 2 Kasım tarihleri arasında 183 bin Kürt Kerkük başta olmak üzere Haşdi Şabi ile Irak ordusunun saldırı gerçekleştirdiği Kürdistan idaresi dışındaki Kürdistan topraklarından göç etmek zorunda kaldı.

Sadece Kerkük'ten 79 bin Kürdün göç etmek zorunda kaldığının belirtildiği UNAMI açıklamasında, Kerkük'ten göç etmek zorunda kalanların büyük bölümünün başkent Erbil ile Süleymaniye'ye gittiği ifade edildi.

Açıklamada Bağdat yönetiminin geri dönüş çağrısı yapmasına rağmen Kürdistanlıların güvenlik endişesi nedeniyle kentlerine geri dönmek istemedikleri de belirtildi.