ABD'den Erbil'e ziyaret: Gerilimden rahatsızız, diyalogla çözülmeli

ABD'nin Irak Büyükelçisi Doglas Silliman ve beraberindeki heyeti kabul eden Başbakan Neçirvan Barzani, Erbil'in hem Bağdat ile hem de içte yaşanan sorunlara çözüm bulmak için diyaloğu öncelediğini söyledi.

Haber Merkezi

Başbakan Neçirvan Barzani, ABD'nin Irak Büyükelçisi Douglas Silliman ve beraberindeki diplomatik heyeti kabul etti.

Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani ve diğer bazı üst düzey yetktilinin de hazır bulunduğu görüşmede ABD Büyükelçisi Silliman, ABD'nin Erbil ile Bağdat arasında tartışmalı bölgelerle üzerinde yaşanan gerilimden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, bu gerilimin diyalogla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Kürdistan'daki siyasi taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıklara da değinen Silliman, bu anlaşmazlıkların bir an önce giderilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Başbakan Neçirvan Barzani ise konuşmasında başından beri Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların askeri yöntemlerle değil diyalogla çözülmesi konusunda çaba sarf ettiklerini belirterek, "Bu amaçla sürekli diyalog çağrılarında bulunduk ancak Bağdat, askeri yöntemlerle sorunu çözmekte ısrar edince, Peşmerge güçleri de Bağdat'ın anayasada belirtilmesine rağmen girmeye çalıştığı bölgelerde savunma amaçlı direnç göstermek zorunda kaldı."

Sorunların diyalogla çözüme kavuşturulmasının şart olduğunu vurgulayan Başbakan Neçirvan Barzani, bunun için uluslararası topluma da büyük bir görev düştüğünü söyledi.

8 ay içerisinde Kürdistan'da Parlamento seçimlerinin gerçekleştirileceğini ifade eden Başbakan, Kürdistan hükümetinin iç siyasi sorunların aşılması için tüm siyasi taraflarla görüşme gerçekleştirmek için girişimlerde bulunduğunu ve bu girişimlerinin hala devam ettiğini belirtti.