KDP'li vekilden Mattis'e yanıt: Sorunların sebebi referandum değil, Bağdat

ABD Savunma Bakanı Mattis'in "Referandum Irak'ta sorunlara yol açtı." açıklamasına tepki gösteren KDP'nin Irak Parlamentosu Üyesi Şaxewan Abdula, "Sorunların sebebi ABD ve Bağdat'ın yanlış politikalarıdır." dedi.

Haber Merkezi

Kürdistan Demokrat Parti'nin (KDP) Irak Parlamentosu Kerkük Üyesi Şaxewan Abdula, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Kürdistan'da gerçekleştiren bağımsızlık referandumunun sorunlara yol açtığı yönündeki açıklamasına tepki göstererek soranların kaynağının Bağdat olduğunu söyledi.

Irak hükümetlerinin anayasayı uygulamayarak ihlal etmelerinin sorunların asıl kaynağı olduğun vurgulayan Abdula, "Bütün sorunların kaynağı Abadi ve hükümetinin anayasaya uygun olmayan karar ve uygulamalarıdır, Kürdistan halkının irade beyanı değildir." dedi.

Mattis'in "Abadi, tahammül ve sabırla sorunlara çözüm bulacaktır." sözlerini de eleştiren Şaxewan Abdula, Mattis'e "Sayın Mattis, Abadi'nin hangi tahammül ve sabrından bahsediyor? sorusunu sorarak şunları dile getirdi:

"Kürdistan halkı ve yerinden edilmiş 180 bin göçmene karşı sabır ve tahammülü mü yoksa anayasayı ihlal ve halka karşı gerçekleştirdiği suçlardaki sabır ve tahammülü mü? Abadi, ABD silah ve tanklarıyla donatılmış Şii milisler eliyle Kürdistan halkı ve DAİŞ'e karşı kahramanca direnişi ile Abadi'nin Musul'u kurtarmasına vesile olan Kürdistan Peşmergesine saldırdı."

ABD'nin Irak'ı İran'a teslim ederek Irak'ta başarısız olduğunu ifade eden Abdula, yaşanan sorunların sebebinin referandum değil bu yanlış politikalar olduğunu söyledi.