ABD'deki davada Reza Zarrab tanık olarak ifade veriyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde görülen Mehmet Hakan Atilla Davası'nda bugün ikinci duruşma günü. Duruşmada Reza Zarrab tanık olarak ifade vermeye başladı. Zarrab, duruşma salonuna mahkum kıyafetiyle elleri kelepçeli olarak getirildi.

Haber Merkezi - Amerika Birleşik Devletleri'nde görülen Mehmet Hakan Atilla Davası'nda bugün ikinci duruşma günü. Duruşmada Reza Zarrab tanık olarak ifade vermeye başladı. Zarrab, duruşma salonuna mahkum kıyafetiyle elleri kelepçeli olarak getirildi.

 ABD’de görülen Mehmet Hakan Atilla Davası'nda, Reza Zarrab duruşma salonuna uzun kollu gri bir gömlek ve üzerine koyu renkli bir cezaevi giysisi ile kelepçeli olarak getirildi.

Türkiye’yle bir takas ihtimali için avukatlar tuttuğunu ama bu girişim başarısız olunca tanıklık yapmayı kabul ettiğini söyledi.

Zarrab tanık olarak ifade vermeyi neden kabul ettiğini "işbirliği cezaevinden çıkmanın en hızlı yoluydu" sözleriyle açıkladı.

Kendisine yöneltilen 7 suçlamayı kabul eden Zarrab, savcının sorduğu bir soru üzerine, serbest bırakıldığı yönündeki iddiaları reddetti.

Reza Zarrab, davanın tutuklu sanığı Hakan Atilla hakkında "Yaptırım kuralları hakkında bankadaki en bilgili kişi. Oluşturduğumuz yapının Amerikan yaptırımlarıyla uyumlu gözükmesi için katkıda bulundu" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de İran'a para transfer etmek içi bir bankada hesap açmasına eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın yardım ettiğini öne sürdü.

İran Merkez Bankası ile de temasa geçtiğini söyleyen Zarrab, Halkbank'ta açılan hesapla İran'a altın transferi gerçekleştirmek istediğini, ancak Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın eşi şarkıcı Ebru Gündeş'in ünlü bir isim olması nedeniyle kendisiyle çalışmak istemediğini söyledi.

Reza Zarrab daha sonra konuyu dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a taşıdığını ve Halkbank’tan altın ticareti yapabilmek için Çağlayan'a 45-50 milyon euro rüşvet verdiğini iddia etti.

Savcılar, Hakan Atilla'yı İran'a uygulanan yaptırımları delen sistemi tasarlamakla, Zarrab'ı da sistemi uygulamakla suçluyor.

Kaynak: NTV