Başbakan Neçirvan Barzani: Araplaştırma politikaları sorunları çözmeyecek

Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, seçimlerin yapılması için gerekli çalışmalarla ilgili Yüksek Seçim Kurulu gerçekleştirdiği toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Haber Merkezi

Başbakan Neçirvan Barzani, seçimlerin yapılması için gerekli çalışmalarla ilgili Yüksek Seçim Kurulu ile gerçekleştirdiği toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Kürdistan idaresi altında olmayan Kürdistani bölgelerde Araplaştırma politikalarının başlatıldığını söyleyen Başbakan Neçirvan Barzani, "Araplaştırma politikaları sorunların çözümü için bir yol değil" dedi. 

Bağdat ile yaşanan sorunlara değinen Başbakan Barzani, olumlu gelişmelerin de yaşandığını söyledi. Bağdatla sorunları anayasa temelinde çözmek istediklerini ifade eden Başbakan Neçirvan Barzani, "Bağdat görüşmelere hazır olduğunda biz de görüşmelere hazırız. Bağdat'la sorunlarımızı anayasal sınırlar içerisinde çözmek istiyoruz. Nuri Maliki'nin Erbil'le Bağdat arasında diyalog kurulmasına dair açıklamasını olumlu buluyoruz. Sorunların çözümü için biz de bu yolu benimsiyoruz. " dedi. 

Başbakan Neçirvan Barzani’nin açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:

‘HAVALİMANLARININ KAPATILMASI BASKI ARACI’

“Abadi, Kürdistan havayollarının kapatılmasını baskı aracı olarak kullanıyor. Havayolunun kapalı olması insani yardımların ulaşması için engel Havaalanlarının kapalı olması Kürdistan halkını cezalandırmaktır. Bağdat, havalimanlarına uçuş yasağı getirerek Kürdistan halkının yanı sıra, Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan göçzedeler ve Iraklıları cezalandırıyor”

“Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un başlattığı girişime resmi olarak yanıt verdik. Bağdat'la petrol konusundaki sorunları çözmeye de hazırız. Rakamlarla herşeyi konuşabiliriz. Bizimle sadece basın toplantısı yoluyla konuşuyorlar, biz de basın toplantısı yoluyla cevap veriyoruz. Bu iyi bir yöntem değil. Bu belirsiz durum ne Erbil'in ne de Bağdat'ın çıkarınadır”

‘YEKGİRTU’NUN TAVRI OLUMLU’

“Bugün Yekgirtu heyetiyle bir görüşme gerçekleştireceğiz. Yekgirtu'nun iktidar ortağı olarak kalmak için öne sürdüğü şartları olumlu buluyoruz. Bu şartları yerine getirmek bizim için mutluluk vesilesi olacaktır. Yekgirtu, her zaman sorumlulukla hareket etmiştir. Açıklamalarını olumlu buluyoruz.”

“TUZHURMATU İÇİN İNCELEME BAŞLATILMALI”

“Kürdistan halkını düşündüğünü iddia eden Abadi, Tuzhurmatu'da nelerin yaşandığını biliyor mu? Oradaki ihlalleri araştırıyor mu? Tuzhurmatu'da yaşananlarla ilgili inceleme yapılmalı.”