Ankara: Erbil ile Bağdat’a destek vermeye hazırız

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erbil ve Bağdat arasında yaşanan krizn çözümü için destek olabileceklerini söyledi.Çavuşoğlu, "Türkiye, bu çabalar sırasında komşusunu destekleyecektir." dedi.

Haber Merkezi

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erbil ve Bağdat arasında yaşanan krizin çözümü için destek olabileceklerini söyledi.Çavuşoğlu, "Türkiye, bu çabalar sırasında komşusunu destekleyecektir." dedi.

Kanada’da yayımlanan "Ottawa Life Magazine" adlı dergiye verdiği röportaja gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Erbil ve Bağdat arasında yaşanan krize de değinerek bu konuda iki tarafa da destek olabileceklerini ifade etti.

Türkiye'nin Kürdistan'daki bağımısızlık referandumuna karşı çıkmasını, “Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü Türkiye için yaşamsal önem taşıyor. Bu yüzden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılan referanduma karşı çıktık” sözleriyle açıklayan Çavuşoğlu, “Irak Kürt nüfusunu bugüne dek hiç hedef almadık” diyerek şöyle konuştu:

"Bağdat ve Erbil müzakerelere başlarsa, Türkiye bu sürece destek veren en güçlü destekçilerden biri olacaktır. DAEŞ, Irak'ta askeri olarak yenildi. Şimdi Irak hükümetinin bunu kapsayıcı politikalar benimseyerek, ortak bir Irak kimliğini teşvik ederek ve kurtarılan alanları yeniden inşa ederek ideolojik olarak yenmesi gerekiyor. Türkiye, bu çabalar sırasında komşusunu destekleyecektir.”

ABD’nin Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) verdiği silah yardımı hakkında da konuşan Çavuşoğlu "ABD'nin verdiği askeri destek uzun süredir devam eden ortaklığımızı zehirliyor" ifadesini kullandı.