Hollandalı kadın IŞİD’e nasıl katıldığını anlattı

Laura Angela Hansen, IŞİD elinde tutsak kaldığı bir yıl gibi zamandan sonra bombardımanların arasında sıyrılarak iki çocuğuyla birlikte en yakın peşmerge mevziine sığındı
https://k24mediaservice.streaming.mediaservices.windows.net/2ce53f3e-3093-4ad6-bc5d-9160cec19dbb/Laura%20Angela.ism/manifest

Laura Angela Hansen, IŞİD militanlarının elinde tutsak kaldığı bir yıl gibi zamandan sonra bombardımanların arasından sıyrılarak iki çocuğuyla birlikte en yakın peşmerge mevziine sığındı. Hollandalı kadının IŞİD saflarına katıldıktan sonraki hikayesi internetten kurduğu bir ilişkiyle başlıyor.

İşte bu hikayeyi dinlemek üzere K24 ekibi olarak Laura’nın peşine düştük.

Laura, İnternetten tanıştığı Filistin asıllı Hollanda vatandaşı kocasıyla birlikte IŞİD saflarına katılmaya karar veriyor. Çocuğu ve kocasıyla birlikte Suriye’deki IŞİD militanlarının saflarına katılmak için yönlerini Hollanda’dan Türkiye’ye çeviriyor.

1995 yılında Hollanda’nın Den Haag şehrinde doğan Hasan (4) ve Abdullah (1) adında iki çocuk annesi olan Laura Angela Hansen, 2015 yılının Eylül ayında Suriye’den IŞİD saflarına katıldı.

Ortaokul mezunu olduğunu belirten Laura, IŞİD’le tanışma hikayesini şöyle anlatıyor: “Eşimle üç yıl önce evlendim. Eşim Hollanda’da doğdu ancak annesi ve babası Filistinlidirler. İslam hakkında hiçbir fikrim yoktu. Eşimle İnternet yoluyla tanıştık ve daha sonra evlendik. Suriye’ye gitmek gibi bir niyetim yoktu ancak oğlum Abdullah yeni doğmuştu ve eşim, ‘neden bir tatil yapmayalım ki’ diye sordu. 2015 yılının Eylül ayında Türkiye’nin Alanya kentine geldik ve bir süre burada kalmaya başladık. Burada karşılaştığımız Suriyeli mültecilere yardım etmek onlara maddi destek vermek istedik. Bir otobüsle Türkiye-Suriye sınırındaki bir mülteci kampına getirildik. Ancak kampa girmemize izin verilmedi ve oradan zorla Suriye’deki Rakka kentine götürüldük.”

Laura, Filistinli kocasıyla yaklaşık bir yıl IŞİD saflarında yer aldı ve yalnızca birkaç gün Rakka’da kaldıktan sonra Irak topraklarına geçip yaklaşık bir yıl Musul’da yaşadılar.

“Rakka’da bir evin odasına yerleştirildik. Ev çok sayıda uzun sakallı erkeklerle doluydu ve hepsi silahlıydı. Bana karşı çok kötü bir muamele içindeydiler sürekli şiddet uyguladılar. Burada bir hafta kaldıktan sonra beni Musul’a götürdüler.”

21 yaşındaki Laura, hikayesinden bahsederken yaşadığı kötü günlerin korkusu gözlerinde beliriyor gibiydi. IŞİD militanlarının elinde tutsak kaldığı her günü gözyaşlarıyla geçirdiğini söylüyor. Çocuklarıyla birlikte Kürdistan Bölgesi’ne sığındığı için çok mutlu ve huzurlu olduğunu anlatıyor.  Kendisine çok iyi davranan Kürdistan peşmergesi ile asayişinden övgüyle bahsediyor.

“Babam, kurtarılamam için peşmerge ile temasa geçti. Çok şükür şu an sağlıklı bir şekilde hayattayım. Peşmergeler bana çok iyi davrandı. Onların hepsi birer kahraman. Bana çok destek oldular yardım ettiler. Buradan televizyonunuz aracılığıyla da Kendilerine binlerce kez teşekkür ediyorum.”  

IŞİD Suriye ve Irak’ta örgütlenmesinden sonra 28 bin yabancı kişi, IŞİD militanlarıyla temasa geçti. Örgütün kurulduğu ilk günlerden bu yana 6 bin Avrupalı IŞİD saflarına katıldı. Bunlardan 210’u Hollanda vatandaşı ve bu 210 kişiden 35’i Hollanda’ya geri dönerken 38’i ise Kürdistan peşmergelerinin operasyonları ve koalisyon ülkelerinin hava saldırıları sonucu öldürüldü. IŞİD saflarında yaklaşık 130 Hollanda vatandaşı da halen yer almaya devam ediyor.