DTK'dan Halepçe mesajı: Vicdanlar hâlâ kanıyor

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halepçe Katliamı’nın 30’uncu yıldönümünde bir mesaj yayımlayarak yaşamını yitirenleri andı.

Haber Merkezi - Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halepçe Katliamı’nın 30’uncu yıldönümünde bir mesaj yayımlayarak yaşamını yitirenleri andı.

Açıklamada, Saddam diktatörlüğünün her türlü kimyasal ve biyolojik silahları kullanarak gerçekleştirdiği Halepçe Katliamı’nda, 5 binin üzerinde sivil ve savunmasız Kürt insanının hunharca katledildiği kaydedilerek şöyle denildi:

“Halkımızın son yüzyıllık tarihi, sömürgeci devletlerin, halkımızın varlığına kasteden sayısız katliam ve jenosid uygulamalarıyla dolu bir tarihtir. Yüzyıllık tarih, aynı zamanda, halkımızın varlığını yaşatmak ve özgürlüğünü sağlamak için gerçekleştirdiği kahramanlıklarla dolu bir direniş tarihidir. İnsanlığın tarihine kara bir leke olarak geçen ve belleklerden asla silinmeyecek olan Halepçe katliamının üzerinden 30 yıl geçti. Kürt halkı şahsında insanlığa ve insanlığın tüm değerlerine karşı gerçekleştirilen Halepçe katliamı bir insanlık suçu olarak tarihteki yerini almıştır.”

DTK’nın mesajında ayrıca; “Aradan 30 yıl geçmiş olmasına rağmen Halepçe katliamının insanlığın yaşamındaki ve vicdanındaki yara ve tahribatlar kapanmadığı gibi, Afrin’deki yeni soykırım uygulamalarıyla daha da derinleşmiştir. Halepçe katliamı, sömürgeci devletlerin halkımıza karşı gerçekleştirdiklerinin ne ilki, ne de sonuncusudur. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde başlayan ve sonrasında da derinleştirilerek stratejik bir yok etme ve tarihten silme politika ve uygulamaları ile sürekli güncellenerek sürdürülmüştür. Koçgiri, Ağrı, Zilan, Genç, Dersim, Maraş, Qamışlo, Gazi, Roboski, Şengal, Sur, Cizre, Nusaybin, Silopi, Şırnak ve daha birçok Kürt ili ve ilçesinde bu yıkım ve yok etme stratejisi büyük katliamlarla sürdürülmüştür. Günümüzde de Afrin’de aynı strateji ile Kürt halkının topyekûn varlığına ve değerlerine karşı bir işgal, imha ve soykırım saldırısı başlatılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Mesajda, uluslararası toplumun Afrin’de yeni bir Halepçe’nin yaşanmasına izin vermemesi gerektiği belirtilerek; “Afrin direnişi, insanlığın yitirildiği ve kirletildiği bir dünyada, bütün insanlığın başına bela olan DAİŞ çeteleri ve onun yeni türevlerine karşı bütün insanlık adına gerçekleştirilen bir direniştir. Bu bilinç ve inançla, Halepçe katliamını 30. yılında bir kez daha lanetliyoruz. Afrin’de yeni bir Halepçe’nin yaşanmaması için, halkımız başta olmak üzere bütün uluslararası toplumu, Birleşmiş Milletleri, Avrupa Birliği’ni ve uluslararası insan hakları kuruluşlarını Afrin halkıyla dayanışmaya, Afrin halkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Uluslararası toplum Afrin’de yeni bir Halepçe’nin yaşanmasına izin vermemelidir.” denildi.