Memurlara maaş müjdesi; kesinti yüzde 70'ten yüzde 30'a düşürülüyor

Kürdistan Hükümeti Petrol ve Doğalgaz Üst Meclisi, Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında ve bakanların katılımıyla memur maaşlarının iyileştirilmesini görüşmek için bugün toplanıyor.

Haber Merkezi

Başkent Erbil ve Süleymaniye’de maaşlarını alamayan memurların protesto gösterileriyle ilgili Kürdistan Hükümeti Petrol ve Doğalgaz Üst Meclisi, Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında toplandı.

Ekonomi Bakanı’nın memur maaşlarının iyileştirilmesi için verdiği önerinin tartışıldığı toplantıda memur maaşlarından 70 olan kesinti payının yüzde 30’a düşürülmesi de tartışıldı.

TOPLANTI SONRASI HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA

Toplantı ardından hükümetten yapılan açıklamada, Bağdat yönetiminin Kürdistan’a gönderdiği ancak memur maaşlarını karşılamayan mali bütçe payının Kürdistan hükümeti petrol gelirleri ve diğer gelir kalemleriyle tamamlanması için yeni bir düzenleme yapılacağını duyurdu.

Bağdat’ın gönderdiği 317 milyar dinarlık bütçenin Kürdistan’daki memur maaşlarını karşılamaması sebebiyle Newroz Bayramı öncesinde verilmesi gereken memur maaşlarının ödemesinin aksamasından dolayı hükümetin emekçi Kürdistanlıların yaşadığı sıkıntıların farkında olduğunun ifade edildiği açıklamada, ABD’nin Peşmerge güçleri için belirlediği mali destekle birlikte, Kürdistan’nın petrol gelirleri ve diğer bazı iç gelir kalemlerinden temin edilecek mali gelirlerle memur maaşlarının ödenmesi için hükümetin önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek bakanlar kurulu toplantısında yeni bir maaş ödeme planlaması ile memur maaşlarını ödeyeceği belirtildi.

Başbakan Yardımcısi Qubad Talabani, Eğitim ve Sağlık bakanları ile konuyla diğer hükümet yetkililerinin de katıldığı toplantıda, Maliye Bakanlığı’na bahsi geçen yeni maaş ödeme planlamasını gerçekleştirmesiyle ilgili yetki verildiği ve gelecek hafta gerçekleştirilecek bakanlar kurulu toplantısında bu planlama çerçevesinde memur maaşlarının ödenmesine başlama kararı alınacağı vurgulandı.