FLAŞ İDDİA - ‘ABD’den Türkiye’ye silah ambargosu…’

Haber Merkezi
ABD Temsilciler Meclisi’nin 717 milyar dolarlık savunma bütçesi tasarısında, Türkiye'ye silah satışının durdurulması da yer alıyor.

Suriye krizinin ardından gerilimin eksik olmadığı Ankara-Washington hattında gündemi etkileyecek sıcak bir gelişme yaşandı.

Reuters’ın haberine göre, ABD Temsilciler Meclisi, 717 milyar dolarlık savunma bütçesini sundu. Bütçe taslağının içinde ABD’nin Rusya ve Çin’le mücadele etmek için atacağı adımlar ve Türkiye’ye geçici olarak silah satışının durdurulması da var.

ABD Silahlı Hizmet Komitesi’nin önümüzdeki hafta bu konuyu gündemine alarak karar vereceği belirtildi.

ABD’nin savunma bütçesini ve bu bütçenin nasıl harcanacağının masaya yatırılacağı NDAA toplantısında tasarının gündeme geleceği belirtildi. Henüz tasarının tam hali yok fakat paneli kontrol eden Cumhuriyetçiler ve azınlıktaki Demokratlar kendi tasarı özetlerini geçti.

Tasarıya göre, Çin konusunda Tayvan’ın savunmasının güçlendirilmesine katkı sağlanması ve Huawei ve ZTE gibi ünlü teknoloji şirketlerinin “riskli” teknolojilerini kullanmama kararının yanı sıra Rusya’ya da yeni yaptırımların gündeme geleceği duyuruldu.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), ABD-Türkiye ilişkisi hakkında kapsamlı bir rapor hazırlayarak bunu kongreye sunacağı belirtildi. Reuters, bu rapor hazırlanana kadar ABD’nin Türkiye’ye önemli savunma sistemlerinin satışını engelleyebileceğini aktardı.

Bir süredir yaşanan Washington - Ankara geriliminde en son ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'de tutuklu Papaz Brunson'un serbest bırakılmasını talep etmiş, ancak mahkeme aksi yönde bir karar verince ABD'den Türkiye'ye yaptırım sinyali gelmişti.