Şırnaklılar Ankara'ya sesleniyor: Bize bu kötülüğü yapmayın

Hükümet tarafından Meclis’e sunulan yasa tasarısıyla Şırnak’ın il statüsünden çıkarılıp ilçeye dönüştürülmesine kent halkının tepkisi sürüyor. Hukukçu Ali Bayram, yasanın yürürlüğe girmesi halinde Şırnak’ın büyük bir işsizlikle karşı karşıya kalacağını, bunun da büyük göçe yol açacağına dikkat çekti.

Hükümet tarafından Meclis’e sunulan yasa tasarısıyla Şırnak’ın il statüsünden çıkarılıp ilçeye dönüştürülmesine kent halkının tepkisi sürüyor. Hukukçu Ali Bayram, yasanın yürürlüğe girmesi halinde Şırnak’ın büyük bir işsizlikle karşı karşıya kalacağını, bunun da büyük göçe yol açacağına dikkat çekti.

Şırnak’a bundan tam 26 yıl önce il statüsü verildi. Şırnaklılar o gün davul-zurnalar eşliğinde ilçelerinin il olmasını büyük bir coşkuyla kutladı. Ancak o halk, bugün mutsuz çünkü Şırnak İl olmaktan çıkarılıyor. Şırnak’ta 14 Mart 2016 tarihinden beri sokağa çıkma yasağı uygulanıyor güvenlik güçleri ile Sivil Savunma Birlikleri (YPS) arasındaki çatışmalar devam ediyor. Kentlerinde yaşanan kargaşayı kaygıyla izleyen halk, Şırnak’ın il olmaktan çıkarılmasıyla daha da perişan oldu.

Şırnaklı vatandaşlar, sokağa çıkma yasağı ve çatışmalardan ötürü beş ayı aşkın bir süredir evlerini terk ederek Siirt, Cizre, Silopi, Diyarbakır ve diğer kentlere dağıldı. Binlerce Şırnaklı, il olmaktan çıkarılma kararına karşı yasaklar ve çatışmalar nedeniyle memleketlerinde yapamadıkları eylemlerini “Dêrgulê” organize etmek zorunda kaldı ve kentlerinin il olarak kalmaya devam etmesini istedi.

Sesini Ankara ulaştırmak isteyen bir kadın, şöyle sesleniyor: “Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan Şırnak’ı bizden almayarak bir iyilik yapmasını istiyoruz. Şırnak’ımızı yeniden inşa etsinler.”

"EKONOMİK, SİYASİ VE SOSYAL HAYAT ÇÖKER"

Şırnaklı vatandaşları, Şırnak’ın il statüsünden düşmesiyle buradaki ekonomik, siyasi ve sosyal hayatın bozulacağını savundu.  Kendisi de Şırnaklı olan Avukat Ali Bayram da binlerce kişi gibi kendisi de bu karara oldukça tepkili. Bayram, Şırnaklı vatandaşların eylemlerinin olumlu bir etkisinin olmayacağını öne sürdü ve kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldiğini iddia etti.

K24’e konuşan Hukukçu Ali Bayram şu değerlendirmelerde bulundu: “Şırnak’ın il statüsü elinden alındığı vakit Şehirdeki halkı geçim kaynağı olan kurumlar da kentten çekilecek. Bu da Şırnaklılar için hiç de iyi bir hal yaratmayacak. Şırnak üzerinde olumsuz etki yaratacak gelişmeler türeyecek.”

Şırnak’ın il statüsünden çıkarıldıktan sonra “Nuh” ismini alacağı belirtildi. Şırnaklılar buna da karşı çıktı ve Nuh’un bir peygamber ismi olduğunu, bir şehre verilemeyeceğini savunarak kullanmayacaklarını vurguladı. Siyasi yorumcular, her ne kadar Şırnak’ın il olmaktan çıkarılmasın yönelik kararın kesinlikle iptal edilmeyeceğini belirtse de sivil toplum örgütleri temsilcileri yine de Ankara’ya gidip yetkililere, kararın uygulanmasıyla Şırnak’ta karşılaşacak sıkıntıları anlatmak istiyor. Peki, Ankara Şırnaklılara kulak verecek mi? Önümüzdeki günlerde cevabı göreceğiz.

K24 – ŞIRNAK / Hasan KAKO