FETO operasyonu siyasete sıçrayacak mı?

Türkiye’de “Fetullahçı Terör Örgütü” çerçevesinde başlatılan operasyonlar son hızla sürüyor. CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, darbe teşebbüsü sonrasında yıllarca Fetullah Gülen'in yanında yer alan isimlere dikkat çekerek, “Bu iş siyasete de gidecek. AK Partiye de gidecek” dedi.

Türkiye’de “Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)” çerçevesinde başlatılan operasyonlar son hızla sürüyor.  Ancak mecliste yanıtı aranan bir soru, bu operasyonların siyasi yönünün olup olmayacağına ilişkin soru. 4 eski AK Partili hakkında yapılan suç duyurusu, soruşturmaların siyasete de uzayacağı şeklinde yorumlanıyor.

Türkiye’de 15 Temmuz sonrası yürütülen adli kovuşturmalarla birlikte darbe girişiminin siyasi ayağı olup olmadığı yolunda tartışmalar da giderek kamuoyunda tartışılmaya başlandı.

Önce, İstanbul Barosu avukatlarından Burak Bekiroğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak eski bakanlar Bülent Arınç, Hüseyin Çelik, Suat Kılıç ve Sadullah Ergin hakkında “FETÖ Silahlı Terör Örgütü yöneticiliğinden” suç duyurusunda bulundu. Bu suç duyurusu savcılık tarafından kabul edildi. Bu gelişme, kamuoyunun olduğu kadar meclisin de gündemindeydi. CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, darbe teşebbüsü sonrasında yıllarca FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yanında yer alan isimlerin televizyonlardan FETÖ'ye yönelik değerlendirmelerde bulunduğunu anımsattı. Bu kişileri gördükçe insanlığından utandığını söyleyen Bekaroğlu, bu konuda da algı operasyonu yapıldığına da dikkat çekti. Bazı yandaş medyada Kılıçdaroğlu’nun evini koruyan polislerin FETO’cü olduğu haberlerin yayınlandığını belirten Bekaroğlu, çok sert tepki gösterdi.

Bekaroğlu, “Evet siyasete de gidecek. AK Partiye de gidecek, elbette. Ama sonradan diyecekler ki ama ne yapalım, bütün partilere gitmiş diyecekler. Görüyorsunuz Kılıçdaroğlu’nun polisleri bile fetöcü diyecekler. Bu gerçekten aymazlıktır, utanmazlıktır, rezalettir, ahlaksızlıktır. Bu şekilde işin içinden çıkacaklar. Çıkamazlar” dedi.

HDP milletvekili Meral Danış Beştaş da düzenlediği basın toplantısında, OHAL kapsamındaki uygulamaların cadı avına dönüşmesi neredeyse kaçınılmaz hale geldiğini açıkladı. Yaşla birlikte kuru da yanacak gibi durduğunu açıklayan Beştaş, “operasyonların siyasete sıçrayacak mı?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Herkesin herşeyi suç duyurusunda bulunduğu bir ortam. Bu suç duyurusuyla operasyonlar siyasete yansıyacak anlamına gelmeyebilir. Ancak darbenin sadece askerlerden ibaret olduğunu kabullenmek saflık olur. Elbette ki bu darbe girişiminin siyasette de arka planı vardır.”

Kovuşturmaların siyasete sıçrayıp sıçramayacağı sorusu AK partili eski bakanlar adli soruşturma sonucunda yanıtını bulacak. Ancak ondan önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın, bir genelge yayımlayarak parti içerisinde Gülen cemaati ile bağlantısı olan üyelerin ihraç edileceğini duyurması siyasette de bir temizlik hareketinin başladığı yorumlarına neden oldu.

K24 – ANKARA / Adnan GERGER