İnsanoğlu canlılar arasında azınlık ama...

http://www.kurdistan24.net/tr/news/7984d796-9da2-4d3e-8bf6-0063449d96b7

HABER MERKEZİ

İnsanoğlu, tüm canlılar içinde azınlık olmasına rağmen yok etme ve vahşette liderliği elinde tutuyor.

Guardian’da çıkan rapora göre, bilim insanlarının sonuçlandırdığı yeni “Yeryüzünde canlıların kütlesel dağılımı” çalışmasına göre insanoğlu canlılar arasında çok küçük bir kesimi teşkil etse de bitki ve hayvanların büyük çoğunluğunun yok olmasından sorumlu.

Karbon içeriğine göre yapılan bir araştırmaya göre yeryüzündeki canlıların yüzde 82’sini bitkiler, yüzde 13’ünü bakteriler oluşturuyor.

Geriye kalan yüzde 5’lik dilim içinde balıklar, mantarlar, böcekler, hayvanlar ve insanlar yer alıyor.

İNSAN SADECE YÜZDE 0.01

Rapora göre tüm hayvanların canlı kütlesi yaklaşık 2 Gt C (gigaton Karbon) kadar. İnsanoğlunun 2 Gt C içindeki yoğunluğu sadece 0.06 Gt C kadar. Yani insanoğlu yeryüzündeki tüm canlıların sadece yüzde 0.01 kısmını oluşturuyor.

Diğer hayvanlar ve virüslerle karşılaştırıldığında aslında insanoğlunun canlılar arasında önemsiz bir yoğunluğa sahip olduğu ortaya çıkıyor. İnsanoğlunun toplam canlı kütle ağırlığına karşı solucanlar üç kat, balıklar 12 kat, mantarlar 200 kat daha fazla.

Her ne kadar canlı hayat içinde kütlesel ağırlığı çok düşük olsa da bitkilerin neredeyse yarısını, yeryüzünde yaşamın ilk günlerinden bu yana vahşi hayvan türlerinin de yüzde 83’ünü yok eden insanoğlu.

Son hesaplamalara göre besicilik amaçlı bakılan hayvanlar yeryüzündeki memelilerin yüzde 60’ını, insanoğlu da yüzde 36’sını oluşturuyor. Doğal hayatta varlığını sürdürebilen memeliler ise sadece yüzde 4.

SANAYİ DEVRİMİ İLE BAŞLADI

Raporda benzer veriler kanatlı hayvanlar için de yer alıyor. Tüketim amaçlı beslenen kanatlı hayvanların miktarı doğal hayattaki kuşların üç katı.

İnsanoğlu çiftçiliğe ve sanayi devrimine gitmeden önce hayvan habitatları şimdikinden çok daha farklı görünüyordu. Vahşi hayvanların yok edilmesi ve tüketim amaçlı hayvanların besicilik yoluyla evcilleştirilmesi büyük değişimleri tetikledi ve bilim adamlarına göre ilk yaşamdan bu yana 6’ncı kitlesel yok oluş gerçekleşiyor.