K24 ÖZEL - Silopili mucitten çılgın proje

Yaptığı sıradışı robotla adından sözettiren Silopili mucit Abdullah Uçar, gökyüzünde seyar havaalanı projesini hayata geçirmek istiyor.

İhsan YALIN / ŞIRNAK

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Buğdaylı köyünden, ortaokul mezunu mucit Abdullah Uçar, 2 yıl önce tarlaların güvenliğini sağlamak amacıyla hurda malzemelerden ürettiği robotla gündeme gelmişti.

Uçar’ın ürettiği robot, sensörleri aracılığıyla hareketleri algılıyor, kayıt yapıyor, tehlike sezdiğinde alarm çalıyor, telefonla tarla sahiplerini uyarıyor ve kurusıkı tabanca ile havaya ateş açıyor.

Dış ortamlarda kullanılacağı için yağmur yağdığında otomatik olarak şemsiyesini bile açıyor.

 

K24’e konuşan Uçar, robotu için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) patent başvurusunda bulunduğunu ancak 9 ay geçtikten sonra ret yanıtı aldığını ve herhangi bir gerekçe de belirtilmediğini söyledi.

Uçar, yakın zamanda TÜBİTAK’a şahsen başvurduğunu, patent verilmesi halinde 6 bin lira ödemesi gerektiğini belirtti.

28 yaşındaki mucit, “Çok projem var ama daha bitmedi çünkü destek yok. Birşeyler yapmaya çalışıyorum ama imkanlarım kısıtlı. İlgilenen de yok” dedi.

Bilim insanı olmayı hedeflediğini söyleyen Uçar, “15 projem var, bunlar sadece robot çalışmaları değil. Sağlık ve sporla ilgili projelerim var. Değişik robot çalışmalarım var; henüz dünyada yapılmamış projeler” diye belirtti.

 

EN BÜYÜK PROJESİ SIRADIŞI

Silopili mucidin en büyük projesinin ise dünya çapında henüz benzeri yok. O da gökyüzünde seyyar bir havaalanı kurmak...

Uçar, “Ben bunun sadece maketini yaparım, gerçeğini yapmak için ancak ABD ya da Rusya yapar çünkü çok maliyetli bir proje” dedi.

Bunun mümkün olup olmadığına ise Uçar’ın yanıtı net: “İmkansız diye birşey yok!”