HDP’li Yıldırım: Anadille alakası yok / Partim dahi..

http://www.kurdistan24.net/tr/

K24 - ANKARA

HDP’li vekil Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak seçimler öncesi siyasi partilerin Kürt seçmenlere verilen vaatlerinin anadilde eğitim ile alakası olmadığını söyledi.

K24’ün sorularını yanıtlayan HDP Siirt Milletvekili ve Dilbilimci Prof.Dr. Kadri Yıldırım, Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak olan seçimler öncesi siyasi partilerin Kürt seçmenlere yönelik vaatlerini değerlendirdi.

Yıldırım, partilerin anadile yaklaşımlarının samimi olmadığını belirterek, “Gerçekte var olan; bunların samimi, gerçek ve doğru bir şekilde anadile, anadilde eğitime yaklaşmıyor olmalarıdır. Dönemsel ve konjoktürel bakıyorlar bu meseleye. Anadil dediğimiz zaman, anadilde eğitim dediğimiz zaman anaokuldan, üniversiteye kadar eğitimin bu dille verilmesi demek anlamına geliyor. Zaten böyle olmayacaksa bir anadilde eğitimden bahsedilemez” dedi.

AMAÇ OY ALMAK

Söz konusu vaatlerin tamamen seçimle ilgili olduğunu dile getiren Kadri Yıldırım, amacın Kürt seçmenin oylarını almak olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Seçimler yaklaştığı zaman bu şeyleri hatırlıyorlar. Sırf Kürtlerin oylarını elde etmek için, sırf Kürt kamuoyunu kendi taraflarına çekmek için her biri Kürtçe anadili, Kürt sorununun çözümüne dair birşeyler söylüyor. Fakat o söylenen herşey orda kalıyor hiçbiri fiiliyata geçmiyor.

24 Haziran seçimleri için de söylenen şeyler de keşke boş vaatler olmasa fakat maalesef geçmişte edindiğimiz tecrübeler gösteriyor ki korkarım bu vaatler yine havada kalacak. Seçimlerden sonra bu vaatler hiç verilmemiş gibi hareket edecekler. Ama inşallah biz yanılırız diyorum.”

HDP’YE ANADİL ELEŞTİRİSİ

Halen HDP milletvekili olan ancak 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde yeniden aday gösterilmeyen Yıldırım, anadil konusunda partisi HDP’yi de eleştirdi.

HDP’de anadilde eğitim konusunun günlük siyasetin gerisinde kaldığını söyleyen Yıldırım, “3 yıldır HDP de vekilim. Parti içinde çok rica ettim, çok ısrar ettim, ‘Bu kadar komisyonumuz var HDP çatısı altında, bir de Kürdoloji komisyonu olsun ve bu komisyonda anadil eğitimi üzerine çalışalım’ dedim. Fakat maalesef bu üç yıldır bu ricalarım bu ısrarlarım boşa çıktı” dedi.

“Bir türlü onlara bir Kürdoloji komisyonu kurduramadım” diyen Yıldırım, “Bu da gösteriyor ki HDP’nin de içinde olduğu parlamentodaki siyasi partilerin çok da Kürtçe diliyle, anadilde eğitimle alakası yok” şeklinde konuştu.