BEKLENEN DARBE - Pasdaran o ‘LİSTE’ye giriyor!

ABD’de İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu (Pasdaran) “terör örgütleri listesi”ne almanın Washington yönetimi için faydları ve zararları tartışılıyor.

HABER MERKEZİ

ABD’de İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu (Pasdaran) “terör örgütleri listesi”ne almanın Washington yönetimi için faydları ve zararları tartışılıyor.

CNN International’da yer alan habere göre, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats, önümüzdeki aylarda İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun terör örgütleri listesine alınması için çalışma yapılacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Pasdaran’ın listeye almak isteyenlerden biri olduğunu belirten Coats, Washington’ın böyle bir adım atmasının farklı ülkelerdeki askerlerinin can güvenliğini tehlikeye atabileceği değerlendirmesinde bulundu.

BANKA HESAPLARI BLOKE

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun terör listesine alınmasının ABD için büyük bir ekonomik fayda sağladığı belirtilen haberde, malvarlıklarının bloke edilmesinin gündemde olduğu bilgisine yer verildi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile varılan nükleer anlaşmasından çekildiğini duyurmasının ardından Washington yönetimi Pasdaran’la bağlantıları olduğu gerekçesiyle altı kişi ve üç kurumu yaptırım listesine eklemişti.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yaptırımların hedefinde Devrim Muhafızları'na milyonlarca dolar aktaran ve grubun “zarar veren faaliyetlerine fon sağlayan” kişileri olduğunu söylemişti

BAE’DEN DESTEK

Bakanlık, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ortak alınan yaptırım kararında, bu kişi ve kurumların Devrim Muhafızları özel kuvvetleri Kudüs Gücü'nün yönettiği geniş çaplı kambiyo şebekesinin parçası olduklarını söylemişti.

İran Merkez Bankası da İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yasadışı şekilde ABD doları elde etmesine olanak sağlamakla suçlanmış, Hazine Bakanlığı da yaptırım uygulanan kişilerin hepsinin İran vatandaşı olduğunu duyurmuştu.

ABD'nin kararıyla beraber BAE de yaptırım listesindeki İranlılar’la ve şirketleriyle iş yapılmasını yasaklamıştı.