K24 ÖZEL - A&G’den 2019 Kürt illeri tahmini…

A&G Araştırma Şirketi’nin sahibi Adil Gür, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler konusunda, “Doğu ve Güneydoğu’da sonucun pek değişeceğini zannetmiyorum, yine HDP alır. Ama diğer illerde bir tahminde bulunmak mümkün değil” diye konuştu.

İhsan Yalın

A&G Araştırma Şirketi’nin sahibi Adil Gür, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler konusunda, “Doğu ve Güneydoğu’da sonucun pek değişeceğini zannetmiyorum, yine HDP alır. Ama diğer illerde bir tahminde bulunmak mümkün değil” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili ve yeniden Kayseri milletvekili seçilen Mustafa Elitaş’ın 3 partinin uzlaşması halinde Mart 2019’daki yerel seçimlerin erkene alınabileceğini sözleri üzerine konu sıcak gündem maddesi haline geldi.

Yerel seçimlerin erkene alınacağı iddialarıyla ilgili Elitaş, “3 siyasi partinin anlaşması gerekiyor. AK Parti, CHP ve MHP'nin bu konuda uzlaşması gerekiyor. Bizim gündemimizde yerel seçimlerin öne alınmasıyla ilgili bir durum söz konusu değil. Milliyetçi Hareket Partisi de böyle bir şeyin olmadığını ifade etti ama diğer siyasi partiler böyle bir beyanda bulunursa yetkili kurullar değerlendirme yapar” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ise yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"Henüz bir seçim bitmiş ve sonucunda seçmen Türkiye'de oluşturulmak istenen belirsizlik ve endişe gibi konularda son derece açık bir tavır ortaya koymuş. Türkiye'yi seçim atmostefinden çıkarmışken yeniden erken seçim tartışmalarının başlamasını doğru bulmuyoruz. Türkiye erken seçim tartışmalarından çıkmıştır.”

BBP’DEN DESTEK

Milletvekili seçiminde AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’na destek veren Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici erken yerel seçim çağrısında bulunarak, şöyle demişti:

"Martta kış şartları oluyor, seçim büyük zorluklara sahne oluyor. Onun için yerel seçimlerin önümüzdeki sonbaharda, ekim sonu gibi yapılmasının hem milletimiz açısından hem seçimin sıhhati açısından daha doğru olduğuna inanıyorum."

MHP: GÜNDEMDE YOK AMA...

MHP Grup Başkanvekili ve Manisa milletvekili Erkan Akçay ise partisinin gündeminde erken seçimin olmadığını, ancak hükümet ile yapılacak görüşmeler sonrasında ortak noktaya varılması halinde gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.

HDP Kars milletvekili ve parti sözcüsü Ayhan Bilgen
HDP Kars milletvekili ve parti sözcüsü Ayhan Bilgen

HDP: PLANLARI VAR

K24’e konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, iktidar cenahının yerel seçimi erkene çekme planları olduğunu bildiklerini söyleyerek, partisinin tutumu hakkında şöyle konuştu:

“Gelecek hafta sonuna doğru bir ilçe başkanları toplantısı yapacağız, ondan sonra bir değerlendirme yapabileceğiz. Şu an için gündemimizde böyle birşey yok.”

Bilgen, erken seçim kararı için anayasa değişikliği gerektiğine işaret ederek, “Bunun prosedürü uzun. Tabii bunu başka bir formülle mi yaparlar, onu bilmiyoruz. Ama normal prosedürde, 400 vekili geçerse referandumsuz belki yetiştirilebilir. 400 vekil bunu destekler mi o da belli değil” dedi.

CHP eski milletvekili Mahmut Tanal
CHP eski milletvekili Mahmut Tanal

CHP’Lİ TANAL: ÖNCE ÇÖZÜM

K24’e konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Mahmut Tanal ise, “İktidar önce vaatlerini yerine getirsin, ondan sonra bundan bahsetsin” dedi.

“Ben partinin yetkili milletvekili değilim ve yetkili kurulda görevim yok” diyen Tanal, “Ama Türkiye’nin şu an acil ihtiyacı, sorunu nedir, ona yoğunlaşsınlar. Vatandaşı asıl sorunlarından uzaklaştırmak için gündemi değiştiriyorlar. Peki vatandaşın asıl sorunu ne? Ekmek, su, yoksulluk, işsizlik, terör... Hergün küçük çocuklar kaçırılıyor bu ülkede, kayboluyorlar” şeklinde konuştu.

Tanal, “Türkiye’nin asıl sorunlarından kaçılıyor. Neden yüzleşmek istenilmiyor? Zaten 8-9 aylık bir süre kalmış seçimlere. Vatandaşı ilgilendiren sorunlarla neden ilgilenilmiyor?  Olağanüstü hali kaldıracaklardı hani, bunu vaadetmişlerdi. Neden kaldırılmıyor? Biz iktidara gelirsek kaldıracağız demiştik. Onlar geldi, vaatleri vardı, kaldırsınlar” ifadelerini kullandı.

A&G Araştırma şirketinin sahibi Adil Gür
A&G Araştırma şirketinin sahibi Adil Gür

ADİL GÜR: MÜMKÜN DEĞİL

A&G Araştırma şirketinin sahibi Adil Gür de, erken yerel seçimlerin, pratikte mümkün olmadığını kaydetti.

K24’e konuşan Gür, “Önce anayasayı değiştirmeleri lazım. Söylenen şeyin pratikte çok da uygulanabilir olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Meclis’in toplanıp anayasayı değiştirmesi lazım. Meclis Ekim ayında açılıyor, bu ay içinde anayasa değiştirilse seçim Ocak 2019’a denk geliyor. Yani seçimin söylendiği gibi Kasım’da yapılabilmesi için meclisin Temmuz’da toplanıp karar vermesi lazım” dedi.

Gür şu değerlendirmeyi yaptı:

“Genel seçimler anayasaya bağlı değil. Meclis’in çoğunluğun oyuyla karar veriliyor. Ama yerel seçim meselesi öyle değil. En az 400 vekilin lehte oy vermesi gerekiyor. Meclis açık olsa, belki karar verilebilirdi ama kapalı.”

“Kuvvetle muhtemel yerel seçimlerde yine ittifaklar gündeme girecek” diyen Gür, HDP’nin, yerel seçimlerdeki performansı için ise, “Doğu ve Güneydoğu’da sonucun pek değişeceğini zannetmiyorum, yine HDP alır. Ama diğer illerde bir tahminde bulunmak mümkün değil” diye konuştu.