PDK-İ: Hedefimiz İran’da demokratik federalizm

Kürdistan Demokrat Partisi-İran (PDK-İ) Genel Sekreteri Mustafa Hicri, tüm Kürtlerin kendilerini desteklemesi halinde, İran devletine karşı güçlü bir ayaklanma merkezi olabileceklerini söyledi.

Kürdistan Demokrat Partisi-İran (PDK-İ) Genel Sekreteri Mustafa Hicri, tüm Kürtlerin kendilerini desteklemesi halinde, İran devletine karşı güçlü bir ayaklanma merkezi olabileceklerini söyledi.

Jeruselam’a konuşan PDK-İ Genel Sekreteri Mustafa Hicri,  ‘‘İran İslam Cumhuriyeti rejimi, Doğu Kürdistan ve Kürtlere uyguladığı politikalar nedeniyle teşhir olmuştur. Bu politikalar, rejime karşı özgürlük isteyen bir devrim hareketi başlatmıştır. Bu devrim hareketi tüm İran halklarının özgürlüklerine karşı saygılıdır’’ dedi.

Mustafa Hicri, “Kürtler, İran hükümetinin siyasi haklarını tanıyacağına inanmıştı. Ancak reformcular da bu hakları tanımadı.’’ diyerek sözlerini sürdürdü.

‘Kürtlerin haklarını elde edeceği bir devrimi başlatmış durumdayız’

“İran, Kürt muhaliflerle özellikle de PDK-İ ile müzakereyi reddetti. Bu nedenle Kürtlerin haklarını elde edeceği bir devrimi başlatmış durumdayız’’ diyen Hicri, ‘‘İran rejimi, siyasi örgütleri kendisine karşı tehdit olarak görüyor. Kürtleri düşman olarak tanımlıyor. Çocuklarımızın kendi dillerinde eğitim görmesine bile izin vermiyor’’ ifadelerini kullandı.

İran’ın, PDK-İ Peşmergelerinin Doğu Kürdistan’daki eylemlerini ABD’ye, İsrail’e son olarak da Suudi Arabistan’a bağladığını belirten Hicri, ‘‘Bizler Kürt halkının devrimci gücü olarak, halkımızın baharını yaşatma gücünü kendimizde görüyoruz. Kürt sorunu, bölgedeki kördüğümün çözümünün ana halkası durumundadır. Biz haklarımızı elde etmek için mücadele veriyoruz’’ dedi.

“Amacımız demokratik federalizm”

İran’da demokrasi ve özgürlük isteyen tüm güçlerin kendilerini desteklemesi gerektiğini belirten Hicri, ‘‘Biz doğu Kürdistan’daki Kürtler, İran’dan ayrılma gibi bir amaç gütmüyoruz. Bizim amacımız demokratik federal bir İran devletinin kurulması ve Kürtler ile diğer halkların otonomiye dayalı bir sistem kurmasıdır. İran’daki sisteme kendi hükümetimiz ve yasalarımızla demokratik bir şekilde katılmaktan yanayız’’ şeklinde konuştu.

Sözlerinin sonunda Hicri, Kürtlerin kendilerini desteklemesi halinde İran’daki tüm halkların baharını yaşayabileceği bir ayaklanma merkezi olabileceklerini kaydetti.