Valiye ‘sınırlama’, bakana ihraç yetkisi
HABER MERKEZİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulan 27 maddelik teklifle, valilere, şüpheli kişilerin ildeki belirli yerlere giriş ve çıkışının kısıtlanması yetkisi veriliyor.
18 Temmuz'da sona erecek olağanüstü hal (OHAL) sonrası için yeni düzenleme ile ilgili teklif TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Düzenlemenin, geçici maddeyle birlikte toplam 27 maddeden oluştuğu öğrenildi.
AK Parti'nin kanun teklifine göre valiler, kamu düzenini veya güveliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere giriş ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilecek.
Valiler, belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını toplanmalarını araçların seyirlerini düzenleyebilecek veya kısıtlayabilecek.
Valiler, ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilecek.
GÖZALTI SÜRESİNE UZATMA
Tehlikenin veya suç işlemenin önlenmesi amacıyla usulüne göre verilmiş sulh ceza hakimi kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde askeri birlik komutanının veya askeri kurum amirinin ya da birim amirinin yazılı emri üzerine kişilerin üstü araçları özel kağıtları veya eşyası aranabilecek.
Gözaltı süresi yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç yakalama anından itibaren 48 saati toplu olarak işlenen suçlarda 4 günü geçemez deniliyor.
Gözaltı süresinin 5 günden 12 güne kadar uzaması da öngörülüyor.
AK Parti’nin yasaya eklemek istediği madde üç yıl geçerli olduktan sonra yürürlükten kalkacak.
BAKANLIKLARA İHRAÇ YETKİSİ
Üç yıl geçerli olması planlanan bir diğer madde de kamudan ihraçlarla ilgili.
Bu maddeye göre “terör örgütleriyle iltisak veya irtibat” gerekçesiyle kurumlar çalışanlarını ihraç edebilmeye devam edecek.
Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri AYM Genel Kurul’un çoğunluğu tarafından, Yargıtay daire başkanı ve üyeleri Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından, Danıştay daire başkanı ve üyeleri Danıştay Başkanlık Kurulu tarafından, hakim ve savcılar HSK tarafından ihraç edilebilecek.
TSK mensupları Milli Savunma Bakanı tarafından; jandarma ve polisler İçişleri Bakanlığı tarafından; akademisyenler üniversitenin teklifi üzerine YÖK tarafından; mahalli idareler çalışanları valilik teklifiyle İçişleri Bakanlığı tarafından; devlet memurları ve işçileri ilgili bakanlık tarafından oluşturulacak ve ilgili kurumun en üst yöneticisinin başkanlığında toplanacak kurul tarafından ihraç edilebilecek.
Bir bakanlıkla ilişkili olmayan diğer kurumlarda ise her türlü kadroda istihdam edilen personel, birim amirinin teklifi üzerine atamaya yetkili amir tarafından görevden çıkarılabilecek.
İhraç edilenlerin pasaportları da iptal edilebilecek.
DİĞER MADDELER
Kanun teklifindeki diğer maddeler ise şöyle:
-Göreve iadesine karar verilen fakat eski türbe veya unvanına atanması bakanlık tarafından istenmeyen asker ve polisler, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bünyelerinde kurulan araştırma merkezlerinde istihdam edilecek.
-Er ve erbaşların üzerleri ve eşyaları birlik komutanlarının emri ile aranabilecek.
-Toplantı Gösteri ve Yürüyüşleri Yasası’nda yapılacak değişiklikle eylemlerde “vatandaşların günlük yaşamını aşırı ve dayanılmaz derecede zorlaştırmama” şartı aranacak.
-Mülki amirler eskiden gün batımına kadar izin verilen eylemlere saat 24.00’e kadar izin verme yetkisine sahip olacak.