FLAŞ - Göstericiler: Neden sadece Kürdistan24?

Irak’ın güneyindeki petrol kenti Basra’da göstericiler yeniden sokaklara indi.
kurdistan24.net

K24 - BASRA

Irak’ın güneyindeki petrol kenti Basra’da göstericiler yeniden sokaklara indi.

K24 muhabiri, güvenlik güçlerinin Basra Valiliği binasını korumak için yoğun güvenlik önlemleri aldığını ve kentin anayollarının trafiğe kapatıldığını bildirdi.

Basralı bir gösterici, “Burada niye sizin dışınızda hiçbir kanal yok? Irak’ın resmi kanalı Al Iraqiyye nerede? Al Şarqiyye nerede? Niye sadece Kurdistan24 var? Bizim şehrimizden çalınan petrol ve servetin hesabını soracağız” dedi.

Bir başka gösterici de elinde güvenlik güçleri tarafından öldürülmüş bir göstericinin fotoğrafıyla şunları söyledi:

“Bu adam işçiydi ve gösteriler için buraya gelmişti. Ona kurşun sıkıldı ve hastanede yaşamını yitirdi. O sadece hakkını arayan bir işçiydi. Abadi’ye soruyorum bunun ne suçu vardı? Bize karşı işlenen bu suçları diğer kanallar niye haber yapmıyor. Bunların tümü gariban halk. Arkadaşıma 2 kurşun sıkıldı.”

OLAYLARIN BİLANÇOSU

Öte yandan, Irak İnsan Hakları Komisyonu, geçtiğimiz 10 günlük protestolarda 12 kişinin yaşamını yitirdiğini, 571 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Komisyon açıklamasında, şimdiye kadar 302 göstericinin gözaltına alındığı, 47 hükümet ve parti binasının da yaşanan olaylarda zarar gördüğü belirtildi.

Irak medyasında yer alan habere göre, göstericiler bugün Bağdat’ın yanısıra Basra, Vasıt, Meysan, Zikar, Babil, Divaniye, Semave, Necef ve Kerbela’da büyük protesto gösterileri için hazırlık yapıyor.

8 TEMMUZ’DA BAŞLADI

Irak’ın güney kentlerinde 8 Temmuz’da başlayan gösterilerde şimdiye kadar 10’dan fazla kişi yaşamını yitirirken, en az 250 kişi de yaralandı.

Irak'ın tek gelir kaynağı ham petrol ihracatının büyük bir kısmını tedarik eden güneydeki Basra vilayetinde başlayan gösteriler, Zikar, Babil, Meysan, Divaniyye, Necef, Kerbela ve son olarak da başkent Bağdat'a sıçramıştı.

Hayat şartlarının iyileştirilmesinin talep edildiği gösterilerde, su ve elektrik hizmetlerindeki aksaklıklar, işsizlik ve devlet dairelerindeki yolsuzluklar protesto ediliyor.