Iris testiyle ölüp ölmediğini anlıyor

http://www.kurdistan24.net/tr/

HABER MERKEZİ

Ölü ve canlı iris arasında doğru tespitler yapılması artık mümkün oluyor. Nöral ağlar sayesinde ölü bir irisin tespiti daha kolay hale gelebilir.

Polonya'da Varşova Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayınlanan bir makalede, araştırmacı ekip canlı irisler ve ölü olanları arasındaki farkı yüzde 99 doğrulukla söyleyecek nöral bir ağ önerdi.

Makalede araştırmacılar, biyometrik kimlik doğrulamanın günlük yaşantıda gittikçe artmasıyla birlikte, ölümlerden sonra verilerin, kimlik veya kişinin varlıklarına yetkisiz erişim olanağıyla ilgili kaygıların giderek yayınlaştığını söylüyor.

Tipik bir iris tarayıcısının, bir kişinin irisinin yüksek kontrastlı bir resmini çekmek için hem görünür hem de yakın kızıl ötesi ışık kullandıklarını belirten araştırmacılar, “Bu resimlerdeki kalıpları bir bilgisayar veritabanına benzeyen kodlara dönüştürür. Irislerin koruma altındaki yapısı, onları biyometrik tanımlama için ideal hale getirir ve ameliyattan sonra bile zamanla değişmez. Ama aynı zamanda onları sahteciliğe karşı duyarlı hale getirir” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar canlı irislerin 256 adet resmini içeren bir veri tabanını Varşova BioBase PostMortem İris veri seti ile birleştirerek bu çalışmaya başladı.

Bu iris veri setinde 17 kişiden otopsi ile alınmış 574 iris görseli bulunuyordu. Kadavraların göz kapaklarını açmak için kullanılan metal toplayıcı gibi istenmeyen kısımları yok etmek için bir ön işlem algoritması kullandı.

Daha sonra iki veri kümesini, aydınlatmadaki farklılıklar veya fotoğrafların çekildiği açı gibi detaylarla karşılaştırdılar.

Sonunda, resimleri sınıflandırmak için konvolüsyonel bir nöral ağ üzerinde çalışmaya başladılar. Bu ağ iyi bir performans gösterdi, canlı ve ölü irisi başarılı bir şekilde sınıflandırdı.

NÖRAL AĞ NEDİR?

Nöron adı verilen sinir hücrelerinin çalışma prensipleri bilgisayar programları tarafından kullanılır ve insan beyni gibi davranabilir. Bu programların genel adına nöral ağ denir. (Kaynak: Weptekno)